SUA, sceptice în privința inventarului armelor chimice ale Siriei

62
SUA, sceptice în privința inventarului armelor chimice ale Siriei - sua-1383740974.jpg

Articole recomandate

Statele Unite continuă să verifice atât exactitatea inventarului armelor chimice transmis de Siria comunității internaționale,

cât și programul sirian de distrugere a acestui arsenal, a declarat ambasadoarea americană la ONU.

"Rămâne încă mult de lucru pentru a ne asigura că lista amplasamentelor oficiale transmisă de Guvernul sirian este completă și că procesul, în special faza de distrugere, care pare a fi foarte complicată, este pe drumul cel bun", a declarat ambasadoarea Samantha Power, după o reuniune a Consiliului de Securitate a ONU pe tema armelor chimice siriene.

Siria a transmis Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) un document de 700 de pagini, în care Guvernul lui Bashar al-Assad se angajează să distrugă integral arsenalul de 1.000 de tone de agenți chimici și de 290 de tone de arme chimice din țară.

Experți americani continuă să studieze acest document "extrem de tehnic", a adăugat Power.

Toate armele chimice siriene au fost puse sub sigiliu, la sfârșitul lui octombrie, iar instalațiile de fabricare a acestor arme au fost declarate inutilizabile de către OIAC.

Statele Unite au salutat punerea armelor chimice siriene sub sigiliu, apreciind că arsenalul chimic ar putea fi distrus în termenul stabilit, până la sfârșitul lui iunie 2014.

Însă, "după ani de relații cu acest regim, ani de minciuni în alte contexte și, bineînțeles, o mulțime de promisiuni nerespectate în decursul acestui război, Statele Unite rămân sceptice", a subliniat ea.

Ambasadoarea americană a reiterat că Bashar al-Assad, în pofida promisiunii sale de a distruge toate armele chimice, nu dispune de legitimitate pentru a se afla la conducerea Siriei.

"Un om care își gazează poporul, utilizează rachete de tip Scud și toate formele de teroare împotriva poporului nu poate să se ocupe de poporul său. Acest acord îi retrage lui al-Assad și forțelor sale o armă pe care au utilizat-o pentru a avea avantaj militar", a adăugat Samantha Power. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5168 secunde