SUA, Marea Britanie şi Israelul, front comun împotriva Iranului, după ce a atacat o navă

293
SUA, Marea Britanie şi Israelul, front comun împotriva Iranului, după ce a atacat o navă - fond-1627911404.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite și Marea Britanie se alătură Israelului și acuză Iranul că a comis atacul asupra petrolierului din Golful Oman, soldat cu moartea unui marinar român și a unuia britanic. Totodată, Washingtonul anunță că pregătește un răspuns „coordonat”. Regimul de la Teheran neagă însă orice implicare și dă vina pe „aliații Israelului”.

Șeful Armatei din Marea Britanie a discutat cu omologul din Israel. Și ministrul de externe de la Londra, Dominic Raab, a spus că va fi un răspuns coordonat împotriva Teheranului. Este ceea ce și oficialii israelieni își doresc. „Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi constituie o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran”, a spus şeful diplomaţiei britanice. Şi partea americană este convinsă că Iranul a deliberat atacul.

„După ce am trecut în revistă informaţiile pe care le avem, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibil, o armă criminală din ce în ce mai folosită în regiune”, a declarat secretarul american de stat, Anthony Blinken, într-un comunicat.

Washingtonul „se coordonează cu guvernele din această regiune şi din afara acesteia, pentru o replică adecvată şi iminentă”, a adăugat şeful diplomaţiei americane. La rândul său, premierul de la Ierusalim, Naftali Bennett, a afirmat că are dovezi certe că iranienii au fost în spatele agresiunii. „Spun fără echivoc: Iranul a comis acest atac asupra navei. Informațiile care confirmă asta există și ne așteptăm de la comunitatea internațională să spună regimului iranian că a făcut o mare greșeală. Noi, în orice caz, avem propriul mod prin care vom transmite acest mesaj Iranului”, a avertizat premierul Naftali Bennett.

Iranul nu recunoaşte atacul şi dă vina pe aliaţii Israelului

Militarii iranieni atacă de ani de zile nave în zona Golfului Persic, a Strâmtorii Ormuz și Golfului Oman, dar agresiunea de săptămâna aceasta este prima, după mulți ani, care se soldează cu victime, un român și un britanic. „Aceste încercări de distragere a atenției nu sunt nimic nou, le vedem din când în când. Adevărații responsabili sunt cei care au adus acest regim (n.red. statul Israel) în această regiune”, a declarat în replică Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt la MAE iranian. Un petrolier utilizat de compania unui om de afaceri israelian a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran. Atacul a avut loc în cursul nopţii, în largul Insulei Masirah și a vizat petrolierul „Mercer Street”. Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul este sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în timpul acestui atac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4565 secunde