SUA, la un pas de război? Avertisment fără precedent din Iran

205
SUA, la un pas de război? Avertisment fără precedent din Iran - httpscdncnncomcnnnextdamassets19-1558164129.jpg

Articole recomandate

Unul dintre cei mai importanți lideri ai Iranului s-a întâlnit recent cu milițiile rebele irakiene din Baghdad pe care le-a anunțat să se pregătească pentru un război prin interpuși (proxy war - n.r.), relatează The Guardian. În condițiile în care relațiile dintre Statele Unite și Iran se înrăutățesc pe zi ce trece, Donald Trump a comunicat șefului de la Pentagon că speră să nu fie un război cu Iranul, conform The New York Times.

Conform informațiilor The Guardian, Qassem Suleimani, liderul forțelor iraniene Quds, a chemat milițiile aflate sub influența Teheranului în urmă cu trei săptămâni, pe fundalul stării de tensiune din ce în ce mai mare din regiune. Mișcarea Iranului de a-și mobiliza aliații regionali se presupune că a produs temeri la Washington cu privire la amenințarea directă la adresa intereselor americane în Orientul Mijlociu.

Suleimani se întâlnește în mod regulat cu multitudinea de grupuri șiite din Irak, dar de data această tonul discuției ar fi fost diferit: "Nu a fost chiar o chemare la război, dar nu a fost nici prea departe", a spus una dintre sursele citate. Întâlnirea a dus la o creștere mare a activității diplomatice între Statele Unite, oficiali irakieni și oficiali britanici care încearcă să elimine potențialul de risc armat între Teheran și Washington și care se tem acum că Irakul ar putea deveni arena conflictului între cele două state.

Întâlnirea vine și după ce Departamentul de Stat american a rechemat personalul diplomatic non-esențial din Irak, pe motiv că există un "risc major în ce privește violența și răpirile".

Sursa: digi24.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8385 secunde