SUA au mobilizat nave pentru supravegherea tirului rachetei nord-coreene

258
SUA au mobilizat nave pentru supravegherea tirului rachetei nord-coreene - usanavy-1354868694.jpg
Statele Unite au mobilizat nave echipate cu capacități antirachetă balistică pentru "a supraveghea îndeaproape" lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune anunțată de către Coreea de Nord, a declarat joi comandantul forțelor americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear.

"Este logic să le deplasăm pentru a cunoaște mai bine situația. Aceste nave sunt dotate cu capacități antirachetă", le-a spus el unor jurnaliști, fără să precizeze numărul navelor respective.

Este vorba de două distrugătoare, USS Benfold și USS Fitzgerald, care vor "supraveghea orice eventuală lansare a unei rachete de către Coreea de Nord și care vor oferi totodată asigurări aliaților noștri din regiune, în cazul în care va avea loc o lansare", a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Marinei americane sub protecția anonimatului.

Mobilizarea lor are scopul să permită o "înțelegere a ceea ce se întâmplă", iar, în cazul în care lansarea va avea loc, să se afle despre ce tip de rachetă este vorba, să i se stabilească traiectoria, pe cine poate amenința și să "ofere asigurări aliaților", a precizat Locklear.

Statele Unite au denunțat drept "un act de mare provocare" lansarea anunțată ca iminentă de către Phenian a unui "satelit de observație terestră". Comunitatea internațională suspectează Coreea de Nord că vrea să procedeze la un nou test cu rachetă balistică, încălcând rezoluții ale ONU.

Coreea de Nord intenționează să depășească eșecul foarte mediatizat al lansării unei rachete de tip Unha-3 în aprilie, care a explodat în zbor. Phenianul afirmă că și aceasta avea scopul să plaseze un satelit civil pe orbită.

În opinia amiralului Locklear, Coreea de Nord "a obținut progresiv o tehnologie mai bună" în materie de rachete balistice.

"Oare va avea mai mult succes ca data trecută, într-un timp atât de scurt? Cât de multe a făcut pentru a îndrepta (erorile)? Nu pot spune", a minimizat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Noiembrie 2012
Stire din Sport : FIFA va reconstrui stadionul din Gaza
Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Stire din Diverse : A murit după ce a stat în comă 42 de ani
Pagina a fost generata in 0.5591 secunde