Statul achită 80% din costul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor

1151
Primul pas în campania națională de reabilitare termică a blocurilor a fost făcut. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care reglementează intervenția statului în această chestiune. În program sunt incluse toate blocurile de locuințe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990.

Evantaiul lucrărilor
Lucrările de intervenție stabilite prin OUG sunt următoarele: izo-larea termică a pereților exteriori; înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuințe, cu tâmplărie performantă energetic; termo - hidroizolarea terasei, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în cazul existenței șarpantei; izolarea termică a planșeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter; lucrări de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate aparent pe fațadele și terasa blocului de locuințe precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică; lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.
Odată cu efectuarea acestor lucrări de intervenție se pot executa și următoarele lucrări, justificate din punct de vedere tehnic în expertiza tehnică și auditul energetic: lucrări de reparații la elementele de construcție care prezintă potențial pericol de desprindere și afectează funcționalitatea blocului de locuințe, inclusiv de refacere în zonele de intervenție; lucrări de intervenție la instalația de distribuție a agentului termic pentru încălzire aferentă părților comune ale blocului de locuințe.

Cine plătește?
Finanțarea executării lucrărilor de intervenție se asigură astfel:
r în proporție de 50% din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței;
r în proporție de 30% din fonduri aprobate anual cu această des-tinație în bugetele locale și din alte surse legal constituite;
r 20% din fondul de reparații al asociației de proprietari sau din alte surse legal constituite. Procentul de 20% poate fi plătit de primărie, prin decizie a consiliului local, care va stabili și modul de recuperare ulterioară a banilor.
Costurile de proiectare a lucrărilor de intervenție vor fi suportate integral din bugetele locale.

Etapele programului
OUG stabilește următoarele etape pentru implementarea programului pe plan local: identificarea și inventarierea blocurilor de locuințe; înștiințarea asociațiilor de proprietari de către primării privind posibilitatea înscrierii în programul local; hotărârea adunării generale a proprietarilor de înscriere în programul local și semnarea contractului de mandat; proiectarea lucrărilor de intervenție; executarea lucrărilor de intervenție; recepția la terminarea lucrărilor și eliberarea certificatului de performanță energetică cu evidențierea consumului anual specific de energie calculat pentru încălzire; recepția finală după expirarea perioadei de grație de bună execuție de 3 ani.

Ce se urmărește?
Programul vizează mai multe obiective. Este vorba, în primul rând, de creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe și de reducerea consumului de energie la climatizarea locuințelor, atât pe perioada iernii cât și pe timp de caniculă. Se estimează că, de la 180 - 240 kWh/mp, consumul anual specific pentru încălzire va scădea sub 100 kWh/mp.
Un alt obiectiv îl reprezintă stimularea economiei naționale afectate de criză. Banul public va pune în mișcare societățile de construcții, industria materialelor de construcții, dar și comerțul, serviciile și transporturile. Vor fi salvate zeci de mii de locuri de muncă.
În al treilea rând, prin acest program se acordă un sprijin consistent populației și asociațiilor de proprietari cu resurse insuficiente. Nu în ultimul rând, lucrările executate vor ridica calitatea și valoarea de piață a fondului locativ al României.

Suspiciuni
Managerii companiilor de construcții contactați de cotidianul "Cuget Liber" și-au exprimat îndoiala că programul este deschis tuturor constructorilor. Au participat la multe licitații publice și au văzut cum sunt trase sforile. Multe dintre ele, în aparență corecte, legale, au câștigătorii prestabiliți. Cei ce se înfruptă din banul public fac parte, de regulă, din anturajul puterii locale sau centrale. Acesta este, de altfel, motivul pentru care licitațiile sunt câștigate la un preț, pentru ca ulterior facturile să fie copios suplimentate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4857 secunde