Statele Unite își reorganizează armata pentru a combate grupările teroriste

111
Statele Unite își reorganizează armata pentru a combate grupările teroriste - armata-1459922103.jpg

Articole recomandate

Armata americană, cea mai puternică din lume, trebuie să își revizuiască în profunzime organizarea pentru a putea răspunde mai bine la amenințările de amploare internațională ca gruparea Statul Islamic, a afirmat marți secretarul Apărării, Ahston Carter, citat de AFP, transmite Agerpres.

Secretarul Apărării a propus revizuirea legii Goldwater Nichols, adoptată în urmă cu 30 de ani, care structurează organizarea armatei americane (1,3 milioane de soldați) și raporturile acesteia cu puterea publică. Noua organizare preconizată de Ashton Carter urmărește să întărească influența șefului de stat-major interarme în fața puternicelor comandamente regionale ale armatei americane (Orientul Mijlociu, Asia-Pacific, Europa...).

Lupta împotriva grupării Statul Islamic a arătat că toate "comandamentele din Orientul Mijlociu, Europa, Africa și al Operațiunilor speciale trebuie să își coordoneze eforturile mai mult ca niciodată", a declarat ministrul american într-un discurs ținut la un ONG din Washington. Aceste mari comandamente, ale căror șefi sunt comparați câteodată cu adevărați proconsuli, își vor pierde posturile de generali patru stele, înlocuiți de generali trei stele.

Competențe ca logistica, informațiile și planificare vor fi partajate între comandamentele regionale și statul-major interarme, pentru a elimina suprapunerile. Șeful statului-major interarme ar câștiga astfel dreptul de a face recomandări în ce privește alocarea mijloacelor între diferitele comandamente.

În pofida puterii sale de influență sporite, șeful de stat-major interarme - în prezent generalul Joe Dunford - ar continua totuși să nu aibă niciun rol operațional direct. Cu cei 4.000 de militari din subordine, el va rămâne principalul consilier militar al președintelui, menținut în afara lanțului de comandă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2577 secunde