Statele Unite, Canada și Mexic au semnat noul tratat de liber-schimb nord-american

166
Statele Unite, Canada și Mexic au semnat noul tratat de liber-schimb nord-american - trump-1543608445.jpg

Articole recomandate

Statele Unite, Canada și Mexic au semnat vineri noul tratat de liber-schimb nord-american, într-o ceremonie oficială în marja summitului G20 din Buenos Aires, scrie AFP.


"Este un model de acord de liber-schimb care va schimba peisajul comercial pentru toți", a spus președintele Donald Trump, despre acest tratat aprig negociat de cele trei țări, la inițiativa sa.


Noul acord AEUMC, încheiat în 30 septembrie, înlocuiește NAFTA, tratatul nord-american de liber-schimb în vigoare din 1994 și pe care Donald Trump l-a criticat dur în mod repetat. 


Negociatorii din cele trei țări au ajuns la un acord după un maraton de discuții demarat în septembrie. Cele trei părți au ajuns până la urmă la un compromis în chestiuni delicate legate în special de industria auto și agricultură.


În ceea ce privește industria auto, noul text prevede reguli care incită la furnizarea de materiale și componente din Statele Unite și prevede obligația Mexicului de a majora salariile în sector.


Ottawa a acceptat să relaxeze sistemul de "gestionare a ofertei", care controlează producția și prețul laptelui și al păsărilor și asigură venituri stabile agricultorilor canadieni grație unor cote anuale și unor taxe la import de până la 275%. 


Această relaxare va permite producătorilor americani să aibă un acces mai bun la piața canadiană.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8259 secunde