Statele UE, acord formal privind Brexitul. Urmează perioada de tranziție

126
Statele UE, acord formal privind Brexitul. Urmează perioada de tranziție - ddd-1580392590.jpg

Articole recomandate

Statele membre ale Uniunii Europene și-au dat joi acordul formal pentru acordul privind Brexitul, ultimul pas în procesul retragerii Regatului Unit din blocul comunitar, transmite agenția DPA, potrivit Agerpres. Acordul a fost aprobat prin procedură scrisă, a precizat Consiliul European, a doua zi după ce și Parlamentul European a validat acordul prin care vineri la ora 23:00 GMT Brexitul devine efectiv. ''Din acel moment Regatul Unit nu va mai fi stat membru al UE și va fi considerat o țară terță'', a indicat Consiliul.

Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziție post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020. În practică puține lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra și Bruxellesul vor trebui să negocieze relația lor viitoare.

Comisia Europeană își va formula luna viitoare obiectivele pentru aceste negocieri. Executivul comunitar va insista cel mai probabil ca Regatul Unit să mențină cât mai multe norme europene, în special cele care privesc drepturile lucrătorilor și ajutoarele de stat, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susținând că accesul Regatului Unit la piața unică europeană va fi diminuat dacă Londra nu aplică regulile comunitare. Însă guvernul britanic dorește să înceteze tratamentul preferențial pe piața muncii pentru cetățenii comunitari și să adopte un sistem de imigrație inspirat din cel australian pentru a limita astfel accesul lucrătorilor imigranți slab calificați. Un alt obiectiv important al Londrei este ca viitoarea relație cu UE să nu împiedice încheierea de către Regatul Unit a unor acorduri comerciale cu state terțe, în special cu SUA.

Din punctul de vedere al Londrei, negocierea viitoarei relații dintre Regatul Unit și UE va trebui să se încheie până cel târziu pe 31 decembrie 2020. Considerând acest termen prea ambițios, europenii au evocat o posibilă prelungire a acestei perioade de tranziție, idee exclusă până în prezent de premierul britanic Boris Johnson.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4327 secunde