Stare de urgență sanitară din cauza unui virus care riscă să scape de sub control

128
Stare de urgență sanitară din cauza unui virus care riscă să scape de sub control - shutterstock89254516-1563444842.jpg

Articole recomandate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri cea mai recentă epidemie de Ebola din Republica Democrată Congo drept ''o urgență de sănătate publică de interes internațional'', după ce mai multe cazuri suspecte au fost identificate în orașul Goma din estul țării, relatează DPA.


Decizia OMS a fost luată la recomandarea unui grup de experți care s-a reunit miercuri la Geneva și ar putea debloca mai multe fonduri și resurse suplimentare pentru combaterea epidemiei. Potrivit estimărilor OMS, bugetul pentru primele șase luni ale anului este doar pe jumătate acoperit.

Robert Steffen, directorul comitetului de urgență al OMS, a subliniat că epidemia rămâne o amenințare la nivel regional: ''În niciun caz nu este o amenințare globală. Este o urgență regională'', a precizat acesta. Țările învecinate R.D. Congo - în special Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda și Burundi - sunt în alertă maximă. OMS a făcut apel la țările învecinate să sporească procedurile privind coordonarea riscului și să ''fie pregătite pentru detectarea și gestionarea cazurilor de peste graniță''.

OMS a subliniat că nu este necesară închiderea granițelor, care ar agrava situația în cazul în care oamenii ar trece nedetectați, în loc să folosească rutele oficiale. "Nicio țară nu ar trebui să își închidă granițele sau să restricționeze sub orice formă circulația persoanelor și a mărfurilor', a precizat OMS într-un comunicat.

''Comitetul nu consideră că este necesară verificarea persoanelor pe aeroporturi sau alte puncte de intrare în regiune''. Ebola, care se răspândește prin contact direct cu sânge, vomă sau alte fluide corporale, este o boală extrem de contagioasă care se manifestă prin febră și poate duce deseori la hemoragii interne extinse și la deces. În orașul Goma au fost depistate 22 de persoane suspecte de Ebola, a anunțat miercuri ministrul Sănătății din Republica Democrată Congo, după ce primul caz într-un centru urban important a fost detectat la granița cu Rwanda în weekend.

Începând cu anul trecut, regiunea estică a R.D. Congo a devenit focarul celei de-a doua cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie. Până la această oră, virusul Ebola a provocat moartea a peste 1.600 de persoane în Congo, iar peste 2.500 de persoane au contractat boala. În Uganda, au fost de asemenea detectate alte trei cazuri în luna iunie. Toți cei trei pacienți au decedat la jumătatea lunii și nu au mai fost raportate cazuri suplimentare în această țară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6484 secunde