Stare de catastrofă naturală în Cape Town, din cauza secetei istorice care afectează metropola

196
Stare de catastrofă naturală în Cape Town, din cauza secetei istorice care afectează metropola - cape-1518532471.jpg

Articole recomandate

Autoritățile din Africa de Sud au decretat marți stare de catastrofă naturală în întreaga țară din cauza secetei istorice care afectează de mai multe luni Cape Town, aglomerare urbană amenințată cu întreruperea aprovizionării cu apă potabilă, transmite France Presse, citată de Agerpres.




Această decizie, publicată în monitorul oficial, a fost luată după "o reevaluare a amplorii și gravității secetei actuale'' și încredințează acum guvernului gestionarea crizei.


Sub autoritatea executivului, toate instituțiile statului sunt mandatate să pună în aplicare "planurile de urgență, măsuri imediate de ajutor și de construcție" necesare, conform textului deciziei ce a fost semnat de directorul Centrului național de gestiune a situațiilor de urgență, Mmaphaka Tau.


Orașul Cape Town, cea de-a doua aglomerare urbană ca mărime din Africa de Sud, este afectat de o secetă gravă de aproape un secol. Rezervele de apă sunt la un nivel minim.


Pentru a economisi apa, celor aproximativ 4 milioane de locuitori din Cape Town li s-a solicitat să nu consume mai mult de 50 de litri de apă pe zi, de persoană - echivalentul unui duș de trei minute. Autoritățile au amenințat cu amenzi pentru cei care nu vor respecta această măsură, însă deocamdată nu au fost aplicate sancțiuni.


După îndelungi așteptări, locuitorii din Cape Town au rămas uimiți în acest weekend, în momentul în care nori negri s-au format deasupra metropolei sud-africane și burlanele au început să răsune aruncând în stradă șuvoaie de apă de ploaie.


Ploaia de la începutul weekend-ului nu a durat mult, dar a fost suficientă pentru a amâna cu o lună fatidicul moment al "Zilei Zero", care nu va mai sosi pe 12 aprilie, ci pe 11 mai.


Străzile au fost luate cu asalt de oameni. În timp ce unii dansau bucuroși în ploaie, alții alergau cu bidoane spre gurile jgheaburilor pentru a colecta apa prețioasă, pe care au folosit-o apoi la spălatul hainelor.


Cape Town încorporează acum una dintre problemele majore ale încălzirii globale: perioadele lungi de secetă (trei ani consecutivi în cazul metropolei sud-africane).  


Pe străzi, panica declanșată de epuizarea rezervelor de apă potabilă reliefează și puternica inegalitate socială din Africa de Sud.


În timp ce populația săracă așteaptă, cu bidoane în mâini, la cozile infinite care s-au format lângă sursele de alimentare publică, în cartierele rezidențiale familiile înstărite ale Cape Town-ului se lasă greu convinse în a renunța la obiceiul de a folosi piscinele.


Deși orașul de la poalele Muntelui Masă a fost dat ca exemplu de multe ori pentru aplicarea unui management preventiv în risipa de apă, autoritățile au fost constant avertizate să își diversifice sursele de apă pentru a preveni momentul critic în care se află astăzi.


Aproape toată cantitatea de apă folosită în alimentarea orașului provine din cele șase baraje de acumulare a apelor provenite din ploi, situație care se transformă într-o vulnerabilitate majoră pe fondul secetei.


Cape Town este situat la malul Oceanului Atlantic de Sud, însă îi lipsește un sistem performant de desalinizare a apei oceanice pentru a o transforma în apă potabilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2241 secunde