Stare de asediu în Haiti, o țară deja devastată de sărăcie și conflicte civile

523

Articole recomandate

În Haiti au fost decretate starea de asediu și legea marțială, după ce președintele statului, Jovenel Moise, a fost asasinat de un grup de mercenari străini, în locuința sa din capitala Port au Prince. Haiti este devastată de sărăcie și conflicte civile, iar moartea primului om din stat poate dezlănțui haosul.





Președintele interimar al Haiti, Claude Joseph, a declarat stare de asediu în țară ca urmare a asasinării președintelui Jovenel Moise. În vârstă de 53 de ani, politicianul a fost asasinat, în noaptea de marți spre miercuri, relatează CNN, în locuința sa din capitala Port au Prince. Un grup de mercenari străini a intrat în locuință și a tras mai multe focuri de armă asupra președintelui, pe care l-a rănit mortal, dar și asupra soției acestuia, Martine Moise. Femeia a fost transportată la spital, având nevoie de îngrijiri medicale, iar ulterior a fost transferată la Spitalul Jackson Memorial din Miami, SUA.



Într-un mesaj în fața națiunii, Claude Joseph a spus că nu vrea să „arunce țara în haos” și că a luat decizia decretării stării de asediu la consiliul extraordinar al miniștrilor. Conform legii haitiene, starea de asediu este al doilea nivel pe o scală de trei, respectiv starea de urgență, starea de asediu, iar cel mai ridicat nivel de alertă este starea de război.

Ca urmării a intrării în vigoare a acestei dispoziții, granițele s-au închis, iar legea marțială a fost impusă temporar, Armata și Poliția primind puteri suplimentare de a pune în aplicare legea.

Patru mercenari au fost uciși

Secretarul de stat pentru comunicare, Frantz Exantus, a anunțat pe Twitter că în urma tragediei ucigașii au fost identificați, o parte fiind reținuți de Poliție, alții fiind uciși într-un schimb de focuri. „Patru mercenari au fost ucişi, doi au fost arestaţi şi sunt sub controlul nostru. Trei poliţişti care fuseseră luaţi ostatici au fost eliberaţi”, a precizat ulterior, într-un anunţ televizat, directorul general al Poliţiei, Leon Charles.

Potrivit ambasadorului haitian în SUA, Bocchit Edmond, comandoul era format din mercenari profesioniști, care au pretins că sunt agenţi ai Departamentului SUA de combatere a traficului de stupefiante.



Asasinatul destabilizează și mai tare o țară greu încercată. Haiti este considerată cea mai săracă țară din zona Americii, iar în plus se confruntă cu o gravă criză de securitate.

Urmare a incidentului tragic, conducerea Republicii Dominicane, cu care Haiti împarte aceeași insulă, a ordonat „închiderea imediată a frontierei”.

Provenind din lumea afacerilor, Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost ales preşedinte în 2016 cu promisiunea de a dezvolta economia ţării şi a preluat oficial funcţia pe 7 februarie 2017. Activ în mai multe domenii economice, inclusiv în exploatarea plantațiilor de banane, Moise nu avea practic experienţă în politică în momentul alegerii sale şi era foarte puţin cunoscut de compatrioţii săi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2698 secunde