Specialist: Disperarea din martie-aprilie pentru achiziția de măști și echipamente s-ar putea repeta

257
Specialist: Disperarea din martie-aprilie pentru achiziția de măști și echipamente s-ar putea repeta - kn8z4jjuh9levmvsf79y9q-1601878208.jpg

Articole recomandate

Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, atrage atenția că odată cu înmulțirea cazurilor de COVID, riscăm să ne aflăm într-o situație ca la începutul pandemiei, când nu se găseau măști, echipamente de protecție, ventilatoare și când exista o cursă disperată între țări pentru a achiziționa aceste materiale uneori la prețuri exorbitante. Acum, este foarte posibil să se întâmple la fel cu medicamentele folosite în tratarea COVID, a arătat medicul, potrivit Digi24.


„Cred că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în lunile martie-aprilie, când era acea disperare de a căuta măști, echipamente de protecție, dezinfectant, ventilatoare, monitoare și așa mai departe, când a fost aplicată regula celui mai rapid și mai ales a celui mai potent din punct de vedere financiar, care putea să plătească un preț mai mare pentru acele echipamente. Atunci, tot ce s-a vândut la nivel internațional a fost la un adaos comercial extrem de mare. Posibil că vom ajunge în aceeași situație și cu Remdesivirul. Și nu numai cu el”, a declarat Andreea Moldovan, duminică seara, la Digi24.


Medicamentul cu care este tratat Donald Trump contra infecției cu noul coronavirus, Remdesivir, ar putea ajunge prea scump pentru a mai avea acces la el. Compania americană care îl produce, Gilead, a anunțat că va vinde acest medicament direct către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate, cum făcea până acum. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare, în condițiile în care medicamentul este și-așa destul de scump: 390 de dolari o doză.


„Este o temere pe care am avut-o de la început vizavi de Remdesivir, precum și vizavi de alte medicamente, pentru că este clar că este un dezechilibru între producție și necesar. Sunt tot mai mulți pacienți cu COVID, sunt tot mai puține medicamente care și-au dovedit, prin studii, eficacitatea, astfel încât presiunea pe firmele producătoare este foarte mare și de obicei pentru fiecare medicament există o singură firmă producătoare. Din păcate, este evident și clar că necesarul va fi cu siguranță mult peste ce va fi ca disponibilitate”, a explicat dr. Andreea Moldovan.


„Este o problemă pe care noi, medicii care ne ocupăm de tratamentul pacienților cu COVID, o semnalăm de mai multe săptămâni: faptul că medicamentele care sunt cât de cât eficace încep să fie tot mai greu disponibile”, a punctat directorul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 04 Octombrie 2020
Stire din Actual : Donald Trump, prima declarație din spital
Pagina a fost generata in 1.4194 secunde