Spania suspectează Rusia și Venezuela de știri false privind Catalonia

112
Spania suspectează Rusia și Venezuela de știri false privind Catalonia - catal-1510617679.jpg

Articole recomandate

Guvernul spaniol analizează sursa unei campanii de dezinformare care a țintit regiunea Catalonia, o acțiune în care sunt suspectate că ar fi implicate Rusia și Venezuela, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul spaniol al Apărării Maria Dolores de Cospedal, transmite News.ro.


"Multe dintre acțiuni provin de pe teritoriul rus", dar nu este posibil să se determine sursa exactă a acestora, a declarat Maria Dolores de Cospedal. Unele dintre aceste acțiuni sunt "repetate de pe teritoriul Venezuelei", a adăugat ea.

Ministrul a refuzat să spună ce impact ar putea să aibă această campanie de dezinformare asupra alegerilor regionale anticipate de la 21 decembrie convocate de Madrid în Catalonia sau cât de amplă este campania știrilor false.

Ea a subliniat că numărul știrilor false despre Catalonia "se schimbă zilnic. Numărul nu poate fi specificat".

Ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis i-a informat pe omologii săi din UE cu privire la un amestec cibernetic de pe teritoriul Rusiei, dar și din alte părți, în răspândirea unor dezinformări despre efortul de independență din regiunea Catalonia, în nord-estul țării.

Alfonso Dastis a subliniat că date arată un trafic de Internet în Catalonia al unor rețele media "în Rusia și în alte țări" după referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.

Evitând o întâlnire recentă, la Londra, între fondatorul WikiLeaks Julian Assange și o personalitate catalană separatistă de prim rang, Dastis a apreciat că există indicii că Assange și alții "încearcă să se amestece și să manipuleze" în plină criză catalană.

Autoritățile spaniole au apreciat, săptămâna trecută, că aceste indicii nu arată neapărat că Guvernul rus este implicat.

Guvernul spaniol nu a prezentat probe cu care să-și susțină acuzațiile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9031 secunde