Spania: Mii de persoane au cerut un referendum pentru reforma Constituției

343
1
Spania: Mii de persoane au cerut un referendum pentru reforma Constituției - spania-1314626708.jpg
Mii de persoane au participat duminică la manifestații convocate în 30 de orașe din Spania, în semn de protest față de reforma Constituției, după ce principalele partide spaniole, PP și PSOE, au fost de acord ca legea fundamentală să fie modificată cu introducerea unei limite de deficit și pentru cheltuielile publice. Potrivit postului public de televiziune, protestul a fost organizat de Democracia Real Ya (democrație reală, acum) și mișcarea 15-M.
În Madrid, marșul s-a desfășurat sub sloganul "Nu acestei reforme a Constituției. Niciun pas înapoi!", pe străzile centrale ale capitalei spaniole, care s-a încheiat cu o adunare în Puerta del Sol.
La Barcelona, manifestanții au mers prin centrul orașului, până la prefectură, iar pe durata marșului a fost citit un manifest. Protestatarii și-au arătat criticile și față de reformele de pe piața muncii, recent aprobate de executivul spaniol.
În alte orașe, precum Valencia, Alicante, Zaragoza, Bilbao, San Sebastián, Sevilla, Málaga, Jerez, Jaén, A Coruña, Vigo ori Tenerife, au avut loc proteste asemănătoare.
Manifestanții, care consideră că reforma va afecta serviciile publice și statul bunăstării, au cerut convocarea unui referendum pentru votarea modificării Constituției, iar pe rețelele sociale și internet, aceștia au strâns 80.000 de semnături în favoarea acestei cerințe.
Constituția nu prevede convocarea unei consultări populare pentru reformarea articolului în cauză, cu numărul 135, pentru că nu afectează drepturile fundamentale. În schimb, un referendum poate fi convocat dacă îl cer 10% din deputați sau senatori.
În scurt timp încep formalitățile parlamentare pentru reformarea Constituției, astfel că aceasta ar putea fi aprobată de Congresul Deputaților chiar săptămâna aceasta. PSOE și PP au decis stabilirea unei discipline pentru păstrarea echilibrului bugetar al administrației publice, la nivel central și al comunităților autonome spaniole. Constituția amendată nu va conține o cifră exactă a deficitului maxim acceptat, iar limita, de 0,4% din PIB, pentru deficitul structural maxim, va fi cuprinsă într-o viitoare lege organică, care trebuie aprobată până la 30 iunie 2012.


Comentează știrea

AUOxHzcFNN
4 septembrie 2011
PbDwHEgTzqRzVbHQz

Phenomenal breakdown of the topic, you souhld write for me too!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7262 secunde