Spania: Justiția blochează învestirea lui Carles Puigdemont

170
Spania: Justiția blochează învestirea lui Carles Puigdemont - spaniacarlespuigdemont-1517151683.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a Spaniei a anunțat, ieri, că a blocat învestirea ca șef al executivului catalan a lui Carles Puigdemont, exilat în Belgia în timp ce face obiectul unei proceduri judiciare în țară, relatează AFP.

"Curtea Constituțională a decis, în unanimitate, să suspende preventiv învestirea lui Puigdemont, cu excepția cazului în care el se prezintă personal la Parlamentul Regional (care se ocupă de această învestire), având în prealabil asupra lui o autorizație judiciară", a afirmat comunicatul dat publicității de Curte la finalul unei lungi reuniuni.

Ședința de învestire este prevăzută, marți, în plenul Parlamentului de la Barcelona.

"Magistrații consideră esențial ca Puigdemont să fie prezent personal în fața Camerei și să obțină în prealabil o autorizație din partea judecătorului însărcinat cu urmărirea penală în dosarul pentru rebeliune și răzvrătire care îl vizează", a precizat textul.

Carles Puigdemont dorea să fie învestit prin videoconferință sau fiind reprezentat de un alt deputat.

Pe de altă parte, magistrații i-au avertizat pe membrii Parlamentului catalan în legătură cu responsabilitățile lor, inclusiv penale, în cazul nesupunerii la această suspendare.

Tribunalul a acordat, totuși, un termen de zece zile pentru a decide dacă acceptă recursul depus de guvernul spaniol care viza să obțină anularea numirii lui Puigdemont drept candidat la șefia Executivului Regional.

Până atunci, Curtea va examina recursul prezentat de deputații partidului lui Carles Puigdemont în replică la cel înaintat de guvern. Magistrații au subliniat că vor accepta să asculte argumentele deputaților, inclusiv pe Carles Puigdemont.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0769 secunde