Sosirea militarilor americani, salutată în Polonia

242
Sosirea militarilor americani, salutată în Polonia - sosirea-1484483604.jpg

Articole recomandate

Sosirea militarilor americani veniți în cadrul unei desfășurări fără precedent în Europa de Est a fost salutată, sâmbătă, în Polonia, relatează agenția France Presse, consultată de Agerpres. 


Brigada blindată americană urmează să ofere regiunii noi garanții de securitate în fața Rusiei. În urmă cu trei zile, Moscova a denunțat această operațiune, pe care a declarat că o consideră o amenințare pentru securitatea sa. 


Salutând sosirea soldaților "celei mai bune și celei mai puternice armate din lume", într-o ceremonie de primire oficială desfășurată la Zagan (vestul Poloniei), premierul polonez Beata Szydlo a calificat-o drept un nou pas în strategia guvernului său "pentru a garanta securitatea Poloniei și a regiunii". 


Sosită de la baza Fort Carson (statul Colorado), "Brigada de fier", compusă din 3.500 de soldați și blindate, printre care tancuri Abrams, va fi desfășurată prin rotație în alte șase țări membre ale NATO - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Ungaria. 


Misiunea sa se înscrie în operațiunea "Atlantic Resolve", decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia, în primăvara anului 2014. 


În discursurile șefei executivului polonez, ambasadorului american Paul James și ale generalilor americani și polonezi prezenți, sâmbătă, la Zagan, Rusia nu a fost amintită ca sursă a unei potențiale amenințări.


În schimb, acest lucru a fost făcut de ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, care a amintit de războiul dintre Rusia și Georgia din 2007, de catastrofa aeriană de la Smolensk din aprilie 2010, în care au murit președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, și alți zeci de înalți oficiali polonezi, de conflictul din Ucraina și de "agresiuni cibernetice și politice" contra țărilor baltice. 


Potrivit ambasadorului Paul James, prezența trupelor americane în Polonia ilustrează "angajamentul ferm al Americii de a-și respecta angajamentele ce decurg din Tratatul NATO pentru apărarea aliaților SUA". 


Desfășurarea forțelor americane în Polonia survine cu numai câteva zile înaintea preluării mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump, care a lăsat deja să se înțeleagă că ar dori o detensionare a relației cu Rusia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4778 secunde