Slovenia: Borut Pahor a fost reales președinte

126
Slovenia: Borut Pahor a fost reales președinte - sloveniaborutpahorpresedinte-1510572390.jpg

Articole recomandate

Borut Pahor a câștigat, duminică, un nou mandat de cinci ani ca președinte al Sloveniei, informează DPA.

Urnele s-au închis la ora locală 19 (20.00, ora României), după o participare care a stabilit un record negativ - au votat doar 37,53% din cetățenii înscriși pe listele electorale. Potrivit rezultatelor preluate de Reuters după numărarea a peste 90% din voturi, Pahor - președintele în exercițiu - a obținut circa 53% voturi, iar adversarul său, Marjan Sarec, 47%.

Sarec și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Pahor pentru victorie la scurt timp după încheierea votării.

Interesul alegătorilor a fost redus la al doilea tur de scrutin după ce, în primul tur, în urmă cu două săptămâni, Pahor a obținut 47,1% din voturi, Sarec 25%, iar ceilalți șapte candidați au fost eliminați din cursă.

Conform Constituției Sloveniei, președintele are doar câteva atribuții: convocarea alegerilor, promulgarea legilor, numirea unor funcționari publici și a ambasadorilor, emiterea instrumentelor de ratificare a acordurilor internaționale, grațierea, acordarea de decorații și titluri. El este și comandant suprem al forțelor armate și - la propunerea guvernului - poate emite decrete legislative în caz de război sau de stare de urgență, dacă parlamentul nu se poate întruni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2579 secunde