Sistemul medical din Afganistan este aproape de colaps

160
Sistemul medical din Afganistan este aproape de colaps - sistemulmedical-1633102617.jpg

Articole de la același autor

Sistemul sanitar din Afganistan este aproape de colaps după venirea talibanilor la putere. Până acum, s-au închis 2.000 de spații de îngrijire medicală din Afganistan din cauza lipsei de lichidități și a crizei economice cu care se confruntă țara.

„Oamenii vor mai accepta să lucreze fără salariu timp de doar câteva săptămâni”, a avertizat Alexander Matheou, director pentru Asia-Pacific al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, în cadrul unei conferinţe de presă de la Kabul.

„Dar când nu vor mai exista medicamente, electricitate, şi nimic de oferit pacienţilor, vor închide”, a adăugat el.

Afectată de decenii de război, economia afgană este parţial oprită după ce talibanii au preluat puterea la jumătatea lunii august, din cauza îngheţării ajutorului internaţional şi a bunurilor afgane deţinute în străinătate care o ţin sub perfuzie. Fără finanţare internaţională, numeroase ONG-uri, pe care se baza în mare parte sistemul sanitar până acum, sunt în căutare de bani sau au fost nevoite să-şi înceteze operaţiunile.

„Asta este ceea ce paralizează sistemul de sănătate. Provocarea este de a găsi mijloace de finanţare alternative”, a explicat Matheou pentru AFP, la finalul unei vizite de patru zile în Afganistan.

„Peste 2.000 de spații de îngrijire medicală s-au închis” şi circa 23.000 de lucrători în sănătate, între care 7.000 de femei, nu mai primesc salariu sau au fost nevoiţi să-şi înceteze activitatea, a precizat el. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, săptămâna trecută, că mai puţin de o cincime din centrele de îngrijire din Afganistan funcţionează încă la capacitate totală, două treimi ducând lipsă de medicamente de bază.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5942 secunde