Siria: Summit Putin-Erdogan-Rohani, la Soci, pentru pregătirea perioadei postconflict

150
Siria: Summit Putin-Erdogan-Rohani, la Soci, pentru pregătirea perioadei postconflict - siriasummitputin-1511355333.jpg

Articole recomandate

Președintele rus, Vladimir Putin îi reunește, la Soci, pe omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, și iranian, Hassan Rohani, pentru a lucra la reglementarea pe termen lung a conflictului sirian, cu câteva zile înaintea reluării negocierilor la Geneva, transmite AFP.

Prin acest summit, care are loc la Soci, pe litoralul rusesc al Mării Negre, liderul de la Kremlin, principalul susținător al lui Bashar al-Assad, vrea să pregătească perioada postconflict, în condițiile în care regimul sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat de la rebeli și de la jihadiști controlul asupra unei mari părți a teritoriului țării.

Putin a precedat întâlnirea de la Soci cu intense contacte diplomatice, primindu-l, luni, pe președintele sirian Bashar al-Assad, pe care l-a introdus de facto în jocul diplomatic, și purtând, marți, discuții telefonice cu mai mulți șefi de stat, printre care președintele american, Donald Trump, pe care l-a asigurat că vrea să lucreze activ în favoarea unei reglementări pe termen lung a conflictului, după cum a indicat Kremlinul.

Rusia și Iran, aliate ale regimului de la Damasc, și Turcia, care îi susține pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru zone de detensionare pe teritoriul sirian.

Aceste măsuri au permis reducerea tensiunilor pe teren și reunirea în jurul unei singure mese a reprezentanților regimului și opoziției pentru abordarea unor probleme militare în timp ce negocierile de la Geneva se aflau într-un punct mort.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4316 secunde