Silvio Berlusconi demisionează

364
Silvio Berlusconi demisionează - silvioberlusconi1281106796600-1320825825.jpg
Premierul italian a anunțat azi, după o discuție cu președintele Giorgio Napolitano, că va părăsi funcția pe care o deține după ce legea bugetului, cu adăugirile solicitate de partenerii din UE, va fi aprobată.

Președintele Italiei Giorgio Napolitano s-a întâlnit cu Silvio Berlusconi și a anunțat că premierul urmează să demisioneze după ce măsurile necesare pentru contracararea crizei vor fi aprobate.

Berlusconi a confirmat imediat că a luat această hotărâre. El a subliniat că va părăsi funcția după ce legea bugetului, cu amendamentele cerute de partenerii europeni, va fi aprobată. "Singura posibilitate pe care o văd sunt alegerile anticipate", a spus premierul.

Napolitano explicase ceva mai devreme și ce va urma după plecarea actualului premier: șeful statului va începe consultările pentru formarea unui nou guvern. "Președintele va începe consultările tradiționale și va analiza cu maximă atenție fiecare poziție și propunere a forțelor politice - ale majorității rezultate din alegerile din 2008, precum și ale opoziției", a precizat o declarație dată publicității de administrația prezidențială.

Euro a crescut brusc în raport cu dolarul, după ce Berlusconi și-a anunțat apropiata demisie.

Silvio Berlusconi a fost nevoit azi să admită că a pierdut majoritatea deținută în parlament, chiar dacă a reușit să câștige un vot procedural pe tema finanțelor publice. Un moment umilitor pentru premierul care asigura până ieri că deține controlul.

Șeful guvernului se confrunta de câteva zile cu o rebeliune izbucnită în rândul aliaților. Mai mulți parlamentari din cadrul partidului său, Poporul Libertății (Pdl), i-au cerut demisia. Azi, o nouă lovitură a venit din partea principalului aliat al Pdl la guvernare, Liga Nordului. Liderul acestui partid, Umberto Bossi, i-a cerut lui Berlusconi să plece și a apreciat că noul premier interimar ar putea fi actualul ministru al justiției, Angelino Alfano.

Berlusconi a crezut până în ultimul moment că va reuși să reunească majoritatea. I-au lipsit însă opt voturi.

Instabilitatea guvernului Berlusconi a agravat problemele financiare ale Italiei, care are o datorie publică uriașă și o creștere economică anemică. De altfel, Roma a fost nevoită  săptămâna trecută să accepte monitorizarea FMI, care va verifica cu atenție dacă oficialii italieni aplică reformele structurale agreate de partenerii din UE și pun finanțele în ordine. Costurile de creditare ale Italiei au crescut spectaculos în ultimele zile după ce dobânda la titlurile de stat a atins un maxim istoric.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Guvernul grec demisionează în bloc
Pagina a fost generata in 0.2813 secunde