Și-a asigurat mandat pe viață! Parlamentul a eliminat limita de mandate prezidențiale

155
Și-a asigurat mandat pe viață! Parlamentul a eliminat limita de mandate prezidențiale - dtxj1065900031247700-1520774591.jpg

Articole recomandate

Parlamentul Chinei a eliminat, duminică, limita de mandate prezidențiale, după ce Partidul Comunist chinez a propus abrogarea unui articol din Constituție care prevede că o persoană are dreptul să dețină doar două mandate în fruntea statului chinez, relatează site-ul agenției Reuters.

Dintre cei aproximativ 3.000 de parlamentari, doar doi au votat împotrivă și trei s-au abținut. Este primul amendament adus Constituției Chinei în ultimii 14 ani.

Membrii Partidului Comunist care au participat la sesiunea parlamentară de la Beijing au susținut că această măsură a fost solicitată de către "cetățenii chinezi de rând" și au subliniat că țara lor "are norocul de a avea un lider de calibrul lui Xi Jinping".

Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, și-a început cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea Chinei în octombrie 2017. Guvernul chinez a precizat că eliminarea limitei de mandate prezidențiale vizează protejarea autorității partidului și că această situație nu înseamnă o președinție pe viață pentru Xi Jinping.

Limita de două mandate prezidențiale, de câte cinci ani, a fost introdusă în Constituția Chinei după moartea lui Mao Zedong în 1976, de către Deng Xiaoping, cel care a evidențiat pericolele privind cultul personalității și luarea deciziilor majore de către un singur om.

Pe lângă funcția de președinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist și conducătorul armatei. După adoptarea acestui amendament la Constituție, niciuna dintre aceste funcții nu mai are limite formale de mandat.

În luna ianuarie, președintele Chinei a cerut armatei să consolideze pregătirea militară orientată spre luptă și să se concentreze asupra mijloacelor de război de înaltă tehnologie. Armata chineză este în prezent cea mai mare din lume din punct de vedere numeric (2.285.000 - personal activ).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5406 secunde