Secretul primului primar post-decembrist al Constanței

1065
José Arnal, creatorul personajului Pif, a vizitat România în 1970 pentru a juriza un concurs de benzi desenate organizat de "Pif Gadget" și revista "Cutezătorii".

Marele premiu, un magnetofon, a ajuns la constănțeanul Radu Marian, primul primar post-decembrist al Constanței. El își va urma visul, fiind creatorul mai multor albume de benzi desenate, dintre care două în limba franceză.
Pif Gadget a fost una din puținele reviste occidentale care înainte de 1990 au putut circula și dincoace. Pentru generații de cititori ea a reprezentat o binevenită evadare din cenușiul cotidianului comunist, dar pentru câțiva tineri a fost chiar mai mult: începutul unei pasiuni constante pentru crearea de benzi desenate.
Din păcate, incipienta scenă a benzilor desenate a ajuns politizată după câțiva ani și în țară lucrurile s-au oprit, ne-a declarat, în exclusivitate, Radu Marian. "«Pif Gadget», însă, a mai circulat o bună bucată de vreme. În ultimii ani ai regimului comunist, muritorii de rând nici nu mai ajungeau să-și facă abonament, dar chiar și în aceste condiții, în anticariate, revista putea fi găsită la puțină vreme după ce câte un număr nou sosea la poștă pentru cei din nomenclatură".
După căderea regimului comunist, Radu Marian a fost ales primul primar al Constanței libere, dar renunță la câteva zile. De-a lungul anilor, își urmează vocația de arhitect, fără să uite vreodată de pasiunea pentru benzi desenate.
Personajul Pif apăruse pentru prima dată în paginile ziarului comunist parizian "L’Humanité", iar mai apoi în revista "Vaillant", editată de un colectiv de aceeași orientare, ne mai istorisește Radu Marian. Grație acestei "origini sănătoase", revista "Pif Gadget", cum s-a numit "Vaillant" începând cu 1969, a putut ajunge și la noi. În anii ’90, revista și-a încetat apariția, alături de alte reviste similare, în principal din cauza concurenței albumelor BD. Dar începând cu 2004 ea este din nou cu noi, recucerindu-și o parte din public.
În perioada 24-26 octombrie, la 38 de ani după celebrul concurs, o parte a redacției va fi prezentă la Constanța, în cadrul Salonului de benzi desenate organizat la Muzeul de Artă, pentru a aniversa șase decenii de la nașterea personajului Pif și aproape patru decenii de la prima întâlnire a publicului din această țară cu el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.877 secunde