"Se pare că lumea se pregătește pentru război"

204

Articole recomandate

Fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, și-a manifestat îngrijorarea față de pericolul izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial.

Gorbaciov este deosebit de îngrijorat de noile tensiunile geopolitice reînnoite și reluarea, pe tot globul, a cursei înarmării. Gorbaciov afirmă că lumea se pregătește de un nou război.


"Se pare că lumea se pregătește pentru război", a declarat fostul lider sovietic, președinte al URSS din 1985 și până la căderea acesteia, în 1991. El și-a exprimat propriile temeri printr-o scrisoare deschisă publicată în revista americană Time.

Gorbaciov a afirmat că o cursă a înarmării ar fi, la ora actuală, cea mai gravă amenințare pentru omenire. Atât NATO, cât și Rusia caută tot mai mult să-și demonstreze puterea armelor și a trupelor l la granițele teritoriilor lor. Marja de securitate de ieri între cei doi inamici, salutară altădată, este, astăzi, doar o amintire. 


"Multe țări se luptă tot mai mult pentru a asigura bunăstarea necesară popoarelor lor, în timp ce cheltuielile militare cresc într-un ritm accelerat, iar declarațiile belicoase nu mai contenesc. Ar trebui să se pună capăt acestor escaladări", este de părere Gorbaciov.


El a reamintit că în anii 1980 a fost inițiată împreună cu SUA o politică comună privind dezarmarea nucleară, iar acum vede spectrul de război total: amenințarea nucleară planează din nou asupra lumii.


Fostul prim secretar este preocupat de deteriorarea relațiilor diplomatice dintre marile puteri și cere ca aceste legături să fie reînnoite. În ceea ce privește războiul împotriva terorismului, în cazul în care se dovedește că acesta devine "important", nu este neapărat și suficient. De aceea trebuie evitat un eventual război.


"Nici măcar una dintre problemele cu care ne confruntăm nu poate fi rezolvată prin război. Sărăcia, problemele de mediu, migrația, creșterea populației și epuizarea resurselor - toate acestea nu se rezolvă cu războaie. Este timpul să acționăm!", îndeamnă foatul lider sovietic, "părintele Perestroikăi", Mihail Gorbaciov.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3907 secunde