SE DESTRAMĂ REGATUL UNIT? Scoțienii cer un nou referendum

149
SE DESTRAMĂ REGATUL UNIT? Scoțienii cer un nou referendum - 5da5c409cc4a0a28385e10c4-1576757998.jpg

Articole recomandate

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a cerut joi guvernului britanic 'să negocieze și să accepte' organizarea unui nou referendum de independență, dând asigurări că Scoția nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie, transmite AFP, conform Agerpres.

'Cerem astăzi guvernului britanic să negocieze și să accepte transferul de putere care ar autoriza parlamentul scoțian să organizeze un referendum cu privire la independență', a declarat Nicola Sturgeon într-o conferință de presă.

Un 'dosar constituțional și democratic' de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoțian, prezintă marile linii ale acestui proiect.

La alegerile legislative de săptămâna trecută, Partidul Național Scoțian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câștigat 47 din cele 59 de circumscripții din această provincie.

Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă 'în mod incontestabil' un mandat' pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaște ea, victoria nu este considerată dinainte câștigată.

'Scoția a spus foarte clar săptămâna trecută că nu vrea ca guvernul conservator să o facă să iasă din UE', a insistat șefa guvernului autonom de la Edinburgh.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoțieni au decis rămânerea sub coroana britanică.

Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoția s-a votat în proporție de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Premierul britanic Boris Johnson și-a declarat deja în mai multe rânduri opoziția față de un nou referendum în Scoția.

Lidera SNP afirmă că este conștientă că, 'pe termen scurt', se va lovi de refuzul guvernului de la Londra, dar avertizează că Boris Johnson 'nu ar trebui să se iluzioneze că aceasta ar însemna sfârșitul subiectului'.

'Vom continua să apărăm dreptul democratic al Scoției de a alege', a mai spus Nicola Sturgeon, angajându-se să continue lupta 'în mod rezonabil'

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.039 secunde