Scandal la principalul cotidian economic al Rusiei. Cei cinci redactori șefi-adjuncți și-au dat demisia

127
Scandal la principalul cotidian economic al Rusiei. Cei cinci redactori șefi-adjuncți și-au dat demisia - 1-1592232841.jpg

Articole recomandate

Cei cinci redactori șefi-adjuncți ai principalului cotidian economic rus "Vedomosti" și-au dat luni demisiile, acuzându-l de cenzură pe noul redactor-șef al publicației, care a fost numit în luna martie.


Ziarul, înființat în 1999, a fost cumpărat la sfârșitul lunii mai de Ivan Ieriomin, directorul unei agenții de presă necunoscute, numită FederalPress. Noul redactor-șef, Andrei Șmarov, fusese numit însă imediat după ce fostul proprietar a anunțat că intenționează să vândă publicația.


Jurnaliștii spun că vânzarea ziarului este de fapt o preluare a controlului de către grupul petrolier Rosneft, condus de Igor Secin, un apropiat al președintelui rus. În mai, o anchetă realizată de Vedomosti, Meduza, Forbes Rusia și The Bell a dezvăluit că Rosneft controla de facto acest cotidian economic și a putut să numească noi șefi pentru că banca sa, RRDB (Banca Rusă de Dezvoltare Regională), deținea datoria proprietarului de la acea vreme, Demian Kudriavțev (cel care deține și The Moscow Times).


Cei cinci jurnaliști demisionari, dintre care unul este angajat al ziarului încă de la începuturile publicației, iar ceilalți lucrau aici de peste 15 ani, spun că protestează astfel față de numirea lui Andrei Șmarov ca redactor-șef.  De când a fost numit Șmarov la conducerea ziarului, jurnaliștii au denunțat creșterea cazurilor de cenzură, fie că a fost vorba despre un subiect privind menținerea la putere a președintelui Vladimir Putin, fie un altul cu privire la scăderea popularității sale, în fapt un sondaj al centrului Levada, sau chiar articole referitoare la gigantul petrolier Rosneft.


În ultimele luni, 10 din cei peste 90 de jurnaliști, inclusiv trei șefi de departamente, au părăsit "Vedomosti" din cauza reticenței lor de a lucra cu Șmarov, spun cei cinci redactori șefi-adjuncți într-un articol publicat online.


În cei peste 20 de ani de când Vladimir Putin se află la putere, toate canalele de televiziune naționale private, precum și numeroase posturi de radio și ziare, au fost preluate de apropiați ai Kremlinului sau au dispărut, informează Digi24.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9749 secunde