Sarkozy și Merkel se întâlnesc astăzi cu liderii eleni pentru aplicarea urgentă a acordului de salvare a Greciei

418
Sarkozy și Merkel se întâlnesc astăzi cu liderii eleni pentru aplicarea urgentă a acordului de salvare a Greciei - merkelsarko-1320183593.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni de urgență, astăzi, cu partea elenă pentru a discuta o aplicare urgentă a acordului de salvare a Greciei, a anunțat președinția Franței.

"Franța și Germania sunt hotărâte să asigure, împreună cu partenerii europeni, aplicarea integrală, cât mai rapidă, a deciziilor adoptate la summit-ul de săptămâna trecută, care sunt mai importante ca niciodată", se arată într-un comunicat al biroului lui Sarkozy, după o convorbire telefonică între președintele francez și Angela Merkel.

Întâlnirea a fost programată în grabă pentru miercuri după-amiază, chiar înaintea reuniunii G20 de pe 3-4 noiembrie de la Cannes, după ce liderii europeni au fost luați prin surprindere de decizia premierului elen, George Papandreou, de a supune unui referendum planul de salvare a Greciei adoptat săptămâna trecută de liderii europeni, transmite Reuters.

"Franța și Germania sunt convinse că acest acord va permite Greciei să revină la o dezvoltare durabilă. În colaborare cu partenerii europeni și FMI, vrem să fie stabilit rapid un cadru de aplicare a acestui acord", potrivit comunicatului, care nu face nicio referire la referendum.

Sarkozy urmează să se întâlnească marți seara cu premierul francez, ministrul de Finanțe și cel de Externe, precum și cu guvernatorul băncii centrale, pentru a discuta ultimele evoluții și planul de acțiune al Parisului.

Întâlnirea nu va fi urmată de un comunicat oficial.

Acțiunile băncilor franceze și ale altor instituții de credit expuse la Grecia și alte țări vulnerabile din zona euro au scăzut puternic marți.

Titlurile Societe Generale au coborât cu 13%, iar cele ale BNP Paribas și Credit Agricole cu peste 10%, aceste bănci fiind printre cele mai expuse la datoriile suverane ale Greciei.

"Tocmai a fost ațâțat focul și nu înțelegem deloc decizia premierului grec", a declarat Marc Touati, economist șef la Assya Compagnie Financiere în Paris.

Touati a adăugat că dacă va avea loc un referendum rezultatul va fi negativ, iar Grecia joacă un joc suicidar, care ar putea conduce la ieșirea din zona euro, ceea ce provoacă temeri legate de băncile franceze, dar și de alte țări din zona euro.

Christian Estrosi, fost ministru al Industriei și apropiat al lui Sarkozy, din partidul UMP, a declarat că mișcarea premierului grec este iresponsabilă.

"Când te afli într-o situație de criză și alții vor să te ajute, este insultător să vrei să îți salvezi propria piele, în loc să îți asumi responsabilitatea" , a spus Estrosi.

Bursele din Europa dar și din restul lumii au scăzut marți în urma anunțului guvernului de la Atena că în următoarele câteva săptămâni va fi organizat un referendum privind al doilea program de salvare a Greciei.

Programul de 130 de miliarde de euro destinat Greciei, aprobat de liderii europeni la summit-ul de săptămâna trecută, a alimentat speranțele că ar putea fi oprită extinderea crizei datoriilor în zona euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Octombrie 2011
Stire din Actual : Sarkozy a devenit din nou tătic
Pagina a fost generata in 0.4617 secunde