Rusia se pregătește de război. Zeci de mii de militari sunt concentrați la frontiera cu Ucraina

345
Rusia se pregătește de război. Zeci de mii de militari sunt concentrați la frontiera cu Ucraina - rusiasepregatestederazboi-1550107731.jpg

Articole recomandate

Moscova a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina, a declarat, marți seara, ambasadorul Kievului la Națiunile Unite, Vladimir Ielcenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată împlinirii a patru ani de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, informează agenția de presă Unian.


În acest context, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU a subliniat că în zonele controlate de separatiștii proruși în Donbas (estul ucrainean) se află în prezent 35.000 de rebeli, care acționează cu sprijinul a 2.100 de soldați ruși din armata regulată.


Conform situației de la începutul lunii februarie, unitățile militare proruse în Donbas dispuneau de un efectiv de 496 de tancuri de luptă (comparabil cu arsenalele unor țări precum Germania, Franța sau Indonezia), de 938 de vehicule blindate (similar cu capacitățile Peru și Kuweit), de 128 lansatoare de rachete multiple (cu câteva mai puțin decât Indonezia), de 776 sisteme de artilerie, inclusiv artileria autopropulsată (tot atâtea cât au țări precum Kazahstanul sau Etiopia), a indicat Ielcenko.


Potrivit acestuia, forța armată de 35.000 de persoane a rebelilor din Donbas este sprijinită de 2.000 de militari din armata regulată rusă, în principal în poziții-cheie, dintre care mulți au experiența luptelor din Siria.


Numărul total al efectivelor grupului de atac de-a lungul graniței ruso-ucrainene (inclusiv în imediata vecinătate a teritoriilor ocupate din Donbas și Crimeea) se cifrează la 87.750 de militari ruși, susține șeful misiunii permanente a Ucrainei la ONU.

Anterior, șeful Departamentului pentru relații cu presa din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, Aleksei Cernobai, declarase pentru Unian că Rusia a desfășurat cel puțin 28 de batalioane tactice în apropiere de frontiera cu Ucraina, grupuri formate din militari angajați prin contract și echipați cu arme moderne.


În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate consacrate situației din Ucraina, un responsabil ONU și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de progrese în situația din estul ucrainean, în special din cauza nerealizării acordurilor de la Minsk, conform Xinhua.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7879 secunde