Rusia respinge acuzațiile SUA privind armele chimice din Siria

139
Rusia respinge acuzațiile SUA  privind armele chimice din Siria - rusiarespingeacuzatiilesua-1516800399.jpg

Articole recomandate

Rusia a respins, ieri, la ONU, acuzațiile Statelor Unite privind răspunderea pentru utilizarea armelor chimice în Siria, informează AFP. În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizate la cererea sa, ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a apreciat că secretarul de stat american Rex Tillerson a formulat declarații la întâmplare împotriva regimului de la Damasc, considerând guvernul Siriei vinovat de cel mai recent atac cu arme chimice, în Ghouta Orientală.

Tillerson a afirmat, în cadrul unei reuniuni diplomatice de la Paris, că "peste 20 de civili, în majoritate copii, au fost victime ale unui presupus atac cu clor și că indiferent de cine este autorul atacurilor, Rusia poartă în ultimă instanță responsabilitatea". La conferința găzduită de Franța au participat reprezentanți a 24 de țări.

Reprezentantul Rusiei a relansat ideea unui nou organism internațional de anchetă privind utilizarea armelor chimice în Siria. Acesta ar urma să fie "imparțial, independent, profesionist și credibil" și să înlocuiască experții internaționali din cadrul așa-numitului grup JIM (Joint International Mechanism - mecanismul internațional comun), contestat de Moscova. Mandatul JIM nu a putut fi reînnoit din cauza exercitării de către Rusia a dreptului de veto în Consiliul de Securitate.

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a respins imediat inițiativa Rusiei, arătând că Statele Unite nu vor accepta nicio propunere care subminează capacitatea de a stabili adevărul sau politizează o anchetă independentă și imparțială. Ea a arătat că Rusia a susținut JIM câtă vreme acesta a găsit vinovat Statul Islamic, dar a contestat mecanismul când acesta a început să formuleze acuzații împotriva regimului sirian.

Controversa de la ONU are loc în contextul începutului unui nou ciclu de negocieri de pace pentru Siria coordonate de Națiunile Unite, joi și vineri, la Viena, și înaintea unui congres pentru dialogul inter-sirian convocat de Rusia la Soci, lunea și marțea viitoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4117 secunde