Rusia pregăteşte cel puţin încă trei vaccinuri împotriva COVID. Unul cu eficienţă de 100%

Marţi, 19 Ianuarie 2021
260
Rusia a fost prima ţară care a anunţat că dispune de un vaccin împotriva noului coronavirus, Sputnik V, însă diferite institute de cercetare medicale din această ţară au şi alte proiecte de vaccin aflate în diferite faze de testare.


De altfel, premierul rus Mihail Mişustin anunţa încă de la sfârşitul lunii martie a anului trecut că diferite institute din Rusia pregătesc nu mai puţin de 6 tipuri de vaccin împotriva noului coronavirus. După lansarea pe piaţă a vaccinului Sputnik V, ce a fost dezvoltat de produs de Centrul Gamaleia, cel mai avansat dintre noile proiecte aflate în derulare este cel al vaccinului EpiVacCorona. Acest vaccin este "100% eficient", conform testelor preliminare, arată Agenţia sanitară rusă (Rospotrebnadzor), citată marţi de Reuters. Datele, bazate pe testele clinice din faza I şi II, au fost date publicităţii cu puţin timp înainte de demararea unei celei de-a III-a faze de testare, care în mod normal implică participarea a mii de voluntari umani şi un grup placebo pentru comparaţie.


"Eficienţa vaccinului este compusă din eficienţa sa imunologică şi eficienţa sa de prevenţie", arată Rospotrebnadzor. "Conform rezultatelor primelor două faze ale testelor clinice, eficienţa imunologică a vaccinului EpiVacCorona este de 100%".


Primele două faze de testare s-au concentrat asupra siguranţei, reactogenităţii şi imunogenităţii vaccinului candidat. Aceste faze au fost desfăşurate pe un grup de 100 de voluntari cu vârsta între 18 şi 60 de ani. Rusia a început testarea pe scară largă a vaccinului EpiVacCorona, care este dezvoltat de Institutul Vector din Novosibirsk, în luna noiembrie. EpiVacCorona va putea fi folosit pentru imunizarea în masă a populaţiei începând din luna martie, dacă faza a treia de testare se va încheia cu concluzii pozitive, conform vicepremierului Tatiana Golikova, citată de agenţia Interfax.


Un alt vaccin împotriva noului coronavirus, unul cu administrare intranazală (sub forma unor picături), ce este dezvoltat de Institutul Smorodinţev pentru cercetări ale afecţiunilor gripale din Sankt Petersburg, şi-a demonstrat eficienţa şi siguranţa în testele preclinice, conform declaraţiilor oferite luni de un reprezentant al institutului pentru agenţia rusă TASS.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2495 secunde