Rusia AVERTIZEAZĂ românii și turcii: Vor deveni ostaticii practicilor americane iresponsabile

220
Rusia AVERTIZEAZĂ românii și turcii: Vor deveni ostaticii practicilor americane iresponsabile - racheta-1404308544.jpg

Articole recomandate

Rusia reproșează Statelor Unite că nu au oferit Moscovei un "schimb de informații" cu privire la scutul european antirachetă, a declarat un ofcial rus, avertizând popoarele român, turc și polonez că "vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile", relatează RIA Novostti în pagina online.

"Nimeni din Statele Unite nu a oferit două centre de procesare sau vreun schimb în timp real" de informații, a declarat miercuri pentru agenția rusă de stat Evgheni Lukianov, adjunctul președintelui Consiliului de Securitate rus.

El a subliniat că decizia finală de instalare a componentelor sistemului european de apărare antirachetă în România, Turcia și Polonia le revine acestor state suverane. "Nu suntem mulțumiți de deciziile acestor țări, dar este important ca popoarele lor să știe că vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile", a spus Lukianov, scrie Ria Novosti. Decizia Statelor Unite de a crea un sistem european de apărare antirachetă constituie o sursă de fricțiuni în relațiile ruso-americane.


În prezent, americanii au pe teritoriul lor două sisteme strategice de apărare, unul în Alaska și celălalt în California, și lucrează la construirea celui de-al treilea în Europa. Rusia deține doar un sistem similar, amplasat în regiunea Moscovei.

Moscova insistă să primească garanții cu carcter constrângător în plan juridic prin care să se arate că sistemul european nu este îndreptat împotriva Rusiei, după ce NATO i-a oferit asigurări că nu este cazul. La sfârșitul lui mai, Moscovei i-a fost refuzată participarea la o conferință internațională asupra apărării antirachetă.

Ministerul rus și-a exprimat îngrijorarea față de această abordare, în timp ce lucrările de instalare a elementelor scutului SUA-NATO continuă în Europa, afirmând că acesta ar putea să "încalce echilibrul strategic și să sublmineze stabilitatea internațională".

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, într-un discurs susținut la o reuniune cu ambasadorii ruși, că relațiile dintre Statele Unite și Rusia "nu sunt într-o formă bună", în contextul în care Washingtonul nu vine în întâmpinarea încercărilor Moscovei de a "acționa de pe un picior de egalitate", scrie Mediafax.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5173 secunde