Rusia a trimis o notă Ucrainei pe fondul încetării Tratatului bilateral de prietenie

391
Rusia a trimis o notă Ucrainei pe fondul încetării Tratatului bilateral de prietenie - rusia-1552429136.jpg

Articole recomandate

Moscova a transmis, ieri, Kievului o notă ca urmare a încetării Tratatului bilateral de prietenie, în care menționează ceea ce ea numește "încălcările" comise de Ucraina a prevederilor tratatului de bază, informează portalul Rbc.ua, consultat de Agerpres, citând un comunicat al Ministerului de Externe rus. 


Tratatul de prietenie de la 31 mai 1997, potrivit MAE rus, își încetează valabilitatea la 1 aprilie 2019 la inițiativa părții ucrainene. 
După cum se menționează pe site-ul oficial al diplomației ruse, Ucraina a încălcat în special Art. 6 prin care părțile se angajează să "nu încheie acorduri cu terțe țări împotriva celeilalte părți" și, de asemenea, să nu permită "utilizarea teritoriului său în detrimentul securității celeilalte părți". 
În acest sens, Rusia acuză Ucraina că a încălcat tratatul de prietenie în 2004, când a ratificat Memorandumul de sprijinire a operațiunilor NATO și de asemenea atunci când a operat modificări în doctrina sa militară care stipulează aderarea la Alianța Nord-Atlantică drept obiectiv strategic al statului ucrainean. 
Mai mult, Moscova denunță și modificările aduse recent Constituției ucrainene care consolidează direcția luată de Ucraina spre aderarea la UE și NATO. 
De asemenea, MAE rus susține că autoritățile ucrainene "duc o ofensivă îndreptată împotriva limbii ruse și a drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă". 


Culmea ironiei este că diplomația rusă acuză Ucraina de încălcarea flagrantă a mai multor articole din tratatul de bază, între care "respectarea reciprocă a suveranității", remarcă în schimb publicația ucraineană Zerkalo nedeli, evocând în acest context anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014 și amestecul constant al Rusiei în afacerile interne ale țării de la declararea independenței sale în 1991, ca urmare a prăbușirii URSS. 
La 6 decembrie, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat încetarea Tratatului de prietenie cu Federația Rusă, cu o majoritate de 277 de voturi. În acest context, media de la Kiev subliniază că Ucraina nu a reziliat tratatul, ci doar nu l-a prelungit. 


Ministerul de Externe al Ucrainei a considerat că Tratatul de prietenie cu Rusia și-a îndeplinit misiunea, iar în prezent este caduc în toate privințele. Ucraina urma să decidă până la 30 septembrie dacă prelungește sau nu documentul pe următorii zece ani. Documentul este considerat reziliat, dacă valabilitatea sa încetează înainte de termen. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7602 secunde