România vrea un angajament pe termen lung al UE în Afganistan

260
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a subliniat astăzi, în fața omologilor europeni, necesitatea unui angajament pe termen lung al UE în ceea ce privește construcția instituțională în Afganistan.

Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi a participat astăzi la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii CAE au vizat: Afganistan (pregătirea Conferinței internaționale de la Bonn), evoluțiile din Vecinătatea Sudică a Uniunii (cu accent pe Tunisia, Libia și Siria), Iran, Cornul Africii, Politica de Securitate și Apărare Comună.

În sesiunea de lucru, Consiliul a agreat poziția UE pentru Conferința internațională pentru Afganistan, care va avea loc la Bonn în decembrie, anul acesta. Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unui angajament pe termen lung al UE în ceea ce privește construcția instituțională în Afganistan. De asemenea, a reiterat importanța cooperării regionale, ca parte a soluției de ansamblu de stabilizare a Afganistanului, informează un comunicat MAE.

În ceea ce privește Vecinătatea sudică, discuțiile s-au concentrat pe situația din Siria și Libia, respectiv contextul postelectoral din Tunisia. Ministrul român a exprimat aprecierea pentru eforturile Ligii Statelor Arabe în identificarea unei soluții la actuala criză din Siria. De asemenea, a salutat desfășurarea în bune condiții a primelor alegeri democratice din Tunisia, la 23 octombrie 2011. A insistat pentru menținerea UE în avangarda eforturilor comunității internaționale privind asistarea Libiei pe drumul tranziției către o societate liberă și democratică.

La dejunul de lucru, miniștrii au avut un schimb de opinii referitor la Politica de Securitate și Apărare Comună, în perspectiva deciziilor care urmează a fi luate cu prilejul reuniunii comune cu miniștrii apărării de la sfârșitul lunii noiembrie. Totodată, a fost abordat și dosarul nuclear iranian.

În marja CAE, la 13 noiembrie, miniștrii de externe ai UE au trecut în revistă stadiul relațiilor UE - Rusia, în perspectiva Summit-ului UE-Rusia din decembrie, informează MAE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9524 secunde