Emmanuel Macron, declarații la Adunarea Generală a ONU:

"Retragerea din acordul nuclear cu Iranul ar fi o mare greșeală"

169

Articole recomandate

În discursul său de marți, la Adunarea Generală a ONU, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că retragerea, din acordul nuclear cu Iranul, ar fi o greșeală gravă, relatează agențiile de presă internaționale. 


Cu puțin timp înainte, de la tribuna Adunării, președintele american Donald Trump afirmase că acordul respectiv este "unul dintre cele mai rele la care SUA au participat vreodată" și este "stânjenitor". El a insistat, referindu-se la Iran, că "nu putem să lăsăm un regim ucigaș să continue activități destabilizatoare și nu putem să respectăm un acord dacă el servește la acoperirea unei eventuale creări a unui program nuclear". 


Emmanuel Macron a replicat că nerespectarea acordului ar fi "iresponsabilă, deoarece este un acord util". "Angajamentul nostru privind neproliferarea a permis obținerea unui acord solid, robust, care permite să verificăm că Iranul nu se va dota cu arma nucleară", a arătat șeful statului francez, citat de AFP. 


El a precizat că le-a comunicat acest punct de vedere direct lui Trump și omologului său iranian, Hassan Rouhani, cu care s-a întâlnit, luni, la New York. 


La rândul său, Rouhani a afirmat la televiziunea NBC, preluată de France Presse, că dacă Washingtonul se retrage din acordul nuclear încheiat cu țara sa în 2015, lumea "își va pierde încrederea în Statele Unite".


Cu aceeași ocazie, Emmanuel Macron a afirmat că liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, este un criminal, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Bashar al-Assad este un criminal, va trebui să fie judecat și să răspundă pentru crimele sale în fața justiției internaționale", au fost cuvintele lui Macron. 


El a precizat că poporul sirian este cel care trebuie să își aleagă liber viitorul conducător. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4462 secunde