Republica Moldova: Pro-europeanul Andrei Năstase, noul primar al Chișinăului

163
Republica Moldova: Pro-europeanul  Andrei Năstase, noul primar al Chișinăului - republicamoldovaandreinastase2-1528116940.jpg

Articole recomandate

Liderul partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA, dreapta extraparlamentară proeuropeană), Andrei Năstase, a obținut aproximativ 52,57% din voturi în turul doi de scrutin pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală. Candidatul socialiștilor (stânga prorusă), Ion Ceban, care a acumulat 47,43% de sufragii, și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Andrei Năstase pentru victoria obținută, informează Radio Chișinău.

Ion Ceban l-a felicitat pe Andrei Năstase pentru victoria obținută la alegerile de duminică. În cadrul unui briefing, el a calificat votul ca fiind unul politic și geopolitic și nu a exclus că va candida din nou la alegerile locale din 2019. Și fostul primar, Dorin Chirtoacă, l-a felicitat pe Andrei Năstase și l-a îndemnat la crearea unui bloc comun al forțelor de dreapta la alegerile parlamentare.

Alegerile anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului au avut loc după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, ca urmare a unui dosar de corupție, pe care el l-a denunțat ca fiind orchestrat de putere. Noul primar își va exercita mandatul aproximativ un an, până la alegerile locale din 2019.

Numeroși analiști de la Chișinău sunt de acord că s-a votat pe criterii geopolitice, ca de altfel la fiecare scrutin din Republica Moldova. Așa s-a ales și în cazul precedentelor scrutine, recunoaște analistul Nicolae Negru, care, întrebat cu cine a votat, a răspuns: "Pentru un candidat care, dacă vine la Primărie, nu va da jos steagul Uniunii Europene, așa cum a făcut Igor Dodon după ce a câștigat alegerile prezidențiale".

"Am obținut o victorie importantă! Vă mulțumim că ați ieșit la vot și ați demonstrat că unitatea, corectitudinea și implicarea sunt mai puternice decât minciuna și ura", a declarat lidera PAS, Maia Sandu, după anunțarea rezultatelor preliminare care îl dădeau pe Andrei Năstase învingător la primăria Chișinăului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4229 secunde