Regina Marii Britanii suspendă Parlamentul, chiar înainte de Brexit, la cererea lui Boris Johnson

168
Regina Marii Britanii suspendă Parlamentul, chiar înainte de Brexit, la cererea lui Boris Johnson - borisjohnson-1567006894.jpg

Articole recomandate

Guvernul condus de Boris Johnson i-a cerut Reginei Elisabeta să suspende Parlamentul imediat ce aleșii se întorc la muncă, în septembrie. Se va întâmpla cu numai câteva săptămâni înainte de termenul pentru Brexit, relatează BBC. Regina a acceptat această cerere.


ACTUALIZARE. Regina Elisabeta a doua a aprobat cererea lui Boris Johnson.


"Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, și nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019", se arată într-un comunicat oficial.


Boris Johnson a precizat, într-o scrisoare transmisă parlamentarilor, că i-a cerut Reginei Elizabeth a II-a să suspende Parlamentul, începând cu jumătatea lunii septembrie, până la jumătatea lunii octombrie.
 
"În această dimineață am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere să oprească sesiunea parlamentară curentă în a doua săptămână a lunii septembrie, înaintea începerii celei de-a doua sesiuni parlamentare în data de 14 octombrie", a scris Boris Johnson.


Acest lucru înseamnă că parlamentarii nu vor avea timp să voteze legi care să-l împiedice pe premier să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană în 31 octombrie, chiar și fără un acord.


"E timpul ca un nou guvern și un nou premier să facă un plan pentru țară, după ce ieșim din Uniunea Europeană", a spus o sursă guvernamentală citată de BBC.


Boris Johnson spune că vrea ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 octombrie cu un acord, dar că, în lipsa acestuia, preferă să scoată țara din blocul comunitar fără acord decât să amâne termenul.


În urma acestei declarații, mai mulți parlamentari din opoziție au spus că vor să blocheze o ieșire fără acord și că vor face acest lucru prin intermediul legislativului.


Prorogarea parlamentului este o practică consituțională, dar ea nu a mai fost folosită din 1948, și nu într-o criză atât de gravă ca Brexit. Decizia suveranei depinde de votul din Consiliul Privat, convocat la castelul Balmoral din Scoția, unde regina Elisabeta își petrece în mod tradițional vacanța de vară. Deocamdată nu a fost comunicată data întrunirii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7558 secunde