Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz

701
Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz - stenabulk640x400-1563626422.jpg

Articole recomandate

Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz pentru o "perioadă provizorie" după ce Iranul a capturat un petrolier care naviga sub pavilion britanic.

"Rămânem profund îngrijorați de acțiunile inacceptabile ale Iranului, care constituie o provocare clară a libertății navigației internaționale. Am sfătuit navele britanice să rămână în afara zonei pentru o perioadă provizorie", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-un comunicat citat de AFP.

Petrolierul britanic Stena Impero a fost reținut și percheziționat vineri de forța navală a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, pentru "nerespectarea codului maritim internațional", potrivit unui comunicat oficial.

Anunțul acestei sechestrări a venit la câteva ore după decizia Curții Supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile reținerea petrolierului iranian Grace 1.

Această navă a fost reținută la data de 4 iulie de către autoritățile din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, care au suspectat-o de livrare de petrol Siriei ceea ce constituie o încălcare a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul neagă această acuzație și denunță un act de "piraterie". Marți, liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va răspunde "la momentul și locul potrivit" la acest act de "răutate".

Într-un tweet publicat sâmbătă, ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că situațiile celor două petroliere nu sunt comparabile și a subliniat că reținerea Grace 1 a fost "legală".

"Ce s-a întâmplat ieri în Golf arată semne îngrijorătoare că Iranul poate alege o cale periculoasă de comportament ilegal și destabilizator", a regretat Hunt.

"Acțiunea noastră va fi prudentă, dar fermă", a avertizat el.

"Nu căutăm opțiuni militare, căutăm un mod diplomatic de rezolvare a situației", a declarat el vineri seara, la Sky News.

Regiunea Golfului Persic și strâmtoarea Ormuz se află în centrul unor tensiuni geopolitice aprinse, pe fondul luptei de putere între Iran și Statele Unite, care și-au întărit desfășurarea militară.

Săptămâna trecută, executivul britanic a ridicat la maxim nivelul de alertă în apele teritoriale ale Iranului pentru navele britanice și a făcut recomandări de securitate companiilor care operează în regiune.

Strâmtoarea Ormuz este tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea, scrie Agrepres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1452 secunde