Record istoric pentru Alaska

204
Record istoric pentru Alaska - n2mwmtayyzc4mzk2zddlzdjlnjmwmtgy-1562425806.jpg

Articole recomandate

Termometrele au înregistrat joi valori de peste 32 de grade Celsius la Anchorage, cel mai mare oraș din statul american Alaska, un record istoric de temperatură pentru acest oraș din Alaska, regiune care suferă din plin efectele încălzirii globale, informează AFP. 

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă medie înregistrată într-o zi de 4 iulie la Anchorage este de 18,3 grade Celsius. 

"La ora 17:00, pe Aeroportul internațional din Anchorage au fost înregistrate oficial 90 de grade Fahrenheit (circa 32,2 grade Celsius) pentru prima dată'' în istoria înregistrărilor meteorologice, a anunțat pe Twitter Serviciul National de Meteorologie (NWS). 

Precedentul record fusese stabilit pe 14 iunie 1969, când s-au înregistrat 85 de grade Fahrenheit (29,4 grade Celsius). Monitorizarea valorilor termice la aeroportul din Anchorage a început în 1952. 

''Mai multe recorduri istorice au fost doborâte la diferite stații de observație din sudul Alaska, care, potrivit unor experți, este afectată de ''un val de căldură'', a subliniat vineri dimineață NWS. În localitatea Kenai s-au înregistrat 31,6 grade Celsius (în comparație cu 30,5 grade Celsius în iunie 1903 și iunie 1953), iar la King Salmon (31,6 grade Celsius), scrie Agerpres

Tradiționale focuri de artificii cu ocazia zilei de 4 iulie, ziua națională a Statelor Unite, au fost anulate la Anchorage din cauza ''acestor condiții meteo extrem de aride'', care cresc în mod considerabil riscurile producerii unor incendii de pădure. 

Temperaturile extrem de ridicate din sudul Alaska sunt provocate de ''o vastă zonă de presiune înaltă care se află chiar deasupra noastră'', a explicat meteorologul Bill Ludwig, din cadrul NWS. 

Chiar dacă acest nou record pare impresionat, nu este un fapt neobișnuit ca în Alaska să se înregistreze temperaturi de peste 30 de grade Celsius în timpul verii, în special în interiorul regiunii, unde valorile extreme sunt mai pronunțate. 

Orașul Fairbanks, situat la circa 500 de kilometri nord de Anchorage, a înregistrat o temperatură de 37,2 grade Celsius pe 28 iulie 1919, iar mai recent, pe 5 august 1994, mercurul termometrelor a urcat la 34 de grade Celsius, potrivit arhivelor NWS. 

Recordul absolut înregistrat în Alaska a atins pragul simbolic de 100 grade Farenheit (37,8 grade Celsius) la Fort Yukon (centru-est) pe 27 iunie 1915. 

Alaska a mai doborât recorduri de temperatură în primăvara trecută, în special în zona arctică, foarte sensibilă la schimbările climatice. Totodată, în fiecare zi a lunii iunie, fără nicio excepție, termometrele au arătat temperaturi peste valorile normale, precizează NWS. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9387 secunde