Reacție dură a Rusiei după ce SUA au impus noi sancțiuni Iranului

203
Reacție dură a Rusiei după ce SUA au impus noi sancțiuni Iranului - suarusia1-1533655123.jpg

Articole recomandate

Rusia s-a declarat marți "profund dezamăgită" de reintroducerea sancțiunilor americane împotriva Iranului și acuză Washingtonul că încalcă o rezoluție ONU, informează Agerpres.


"Suntem profund dezamăgiți de decizia SUA de a reinstitui sancțiunile naționale împotriva Iranului", a declarat într-un comunicat Ministerul de Externe al Rusiei. Aceste sancțiuni "vizează să submineze aplicarea planului comun (privind acordul nuclear cu Iranul) din care Washingtonul s-a retras unilateral la 8 mai", se menționează în text.


Moscova "va face tot ceea ce este necesar" pentru a proteja acordul și legăturile sale economice cu Iranul, asigură diplomația rusă, reiterând sprijinul său pentru acest acord negociat o lungă perioadă de timp.


"Acesta este un exemplu clar că Washingtonul continuă să încalce Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (privind planul comun de acțiune) și dreptul internațional', a denunțat MAE rus.


"Comunitatea internațională nu trebuie să accepte ca realizările importante ale unei diplomații multilaterale să fie sacrificate de ambițiile americane de a-și regla conturile cu Iranul", declară diplomația rusă.


"După cum arată experiența de mai mulți ani, obținerea de concesii din partea Iranului prin presiune nu funcționează", subliniază Moscova.


SUA au reintrodus în mod unilateral sancțiuni severe economice împotriva Iranului, care au fost ridicate după încheierea acordului nuclear istoric în 2015 cu marile puteri, document denunțat în luna mai de către președintele Donald Trump.


Primul val de sancțiuni americane, care a intrat în vigoare marți, la ora 04:01 GMT, vizează tranzacțiile financiare și importurile de materii prime. De asemenea, acesta include măsuri penalizatoare la achizițiile în sectorul auto și al aviației comerciale.


Acesta va fi urmat la 5 noiembrie de a doua serie de măsuri care vor afecta sectorul petrolului și gazului, vital pentru țară, precum și Banca Centrală.


Aceste sancțiuni ar urma să sporească presiunea asupra economiei iraniene care se confruntă deja cu probleme - o rată ridicată a șomajului și o inflație mare. Rialul iranian practic s-a prăbușit, pierzând aproape două treimi din valoarea sa în șase luni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3917 secunde