Războiul secret al Arabiei Saudite cu Rusia. De ce este importantă Siria pentru Putin

271
Războiul secret al Arabiei Saudite cu Rusia. De ce este importantă Siria pentru Putin - putin-1445260874.jpg

Articole recomandate

Arabia Saudită și Rusia duc un război secret. În timp ce președintele Vladimir Putin vrea să restabilească influența Rusiei în Orientul Mijlociu prin bombardamente în Siria de partea președintelui Bashar al-Assad, Arabia Saudită – un rival natural al regimului de la Damasc, intră în coasta Moscovei, livrând țiței la preț de dumping în Europa, scrie Bloomberg.

Igor Sechin, boss-ul Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, controlată de stat, s-a plâns de curând la un forum de intrarea saudiților pe piața europeană. "Ei fac dumping într-un mod activ", a spus Sechin. Și alți directori din sectorul petrolier rus sunt îngrijorați "Nu este acesta un prim pas către o nouă diviziune a piețelor occidentale?", se întreba joi, la o masă rotundă, Nikolai Rubchenkov – director în cadrul Tatneft, un producător mai mic din Rusia, deținut de către guvernul regional din Tatarstan. "Nu ar trebui ca strategia guvernamentală să conțină anumite măsuri pentru a păstra interesele Rusiei în piețele sale existente din Vest?", se plângea el. Rafinăriile și traderii confirmă că deja Arabia Saudită oferă petrol la discounturi semnificative, făcând propria marfă mai atractivă decât țițeiul rusesc, potrivit sursei citate. Și, chiar dacă cele mai multe rafinării din Estul Europei sunt dependente din punct de vedere tehnologic de rafinarea de țiței rusesc, petroliștii ruși au dreptate să fie îngrijorați. În anii 1970, Arabia Saudită livra jumătate din producția sa Europei, dar apoi Uniunea Sovietică a construit o serie de conducte dinspre câmpurile sale abundende din vestul Siberiei către Occident. Tot atunci, saudiții au schimbat livrările către piețele asiatice, unde cererea era în creștere datorită boom-ului economic, astfel că puteau fi obținute prețuri mai bune, scrie adevărul.ro

Intrarea Arabiei Saudite pe piața din Polonia

Dar în ultimii ani, Arabia Saudită și-a crescut constant prezența, atingând 8,6% în 2013. Nu și-a încercat, însă, norocul în Polonia. Ca majoritatea statelor din centrul și estul Europei, Polonia a fost mult timp clienta Rusiei în privința livrărilor de petrol. Anul trecut, trei sferturi din importurile energetice ale Poloniei proveneau din Rusia, iar restul din Kazahstan și alte state europene. Polonia, însă, se află în centrul eforturilor de a reduce dependența Uniunii Europene de energia provenită din Rusia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.398 secunde