RĂSPUNS LA FORȚA SPAȚIALĂ AMERICANĂ! Rușii se laudă cu scutul lor antirachetă

133
RĂSPUNS LA FORȚA SPAȚIALĂ AMERICANĂ! Rușii se laudă cu scutul lor antirachetă - rus-1576671474.jpg

Articole recomandate

Moscova a dezvăluit miercuri unele detalii ale scutului său spațial antirachetă, al cărui contur încă rămâne misterios, a doua zi după votul din Congresul american pentru crearea Forței Spațiale dorite de președintele Donald Trump, relatează France Presse.

Acest sistem destinat să detecteze din spațiu lansarea de rachete balistice, traiectoria lor și zona vizată, a primit numele de "Kupol" ("Domul"), potrivit documentelor prezentate miercuri de Statul major rus atașaților militari străini în post la Moscova și care este vizibil în fotografii postate pe website-ul Ministerului Apărării.

Trei sateliți de avertizare timpurie "Tundra" au fost deja plasați pe orbită ca parte a acestui program în 2015, 2017 și 2019. Compoziția completă a "Kupol", care este echivalentul sistemului american SBIRS (Sistemul spațial infra-roșu n.r.), nu este cunoscută.

Potrivit lui Valeri Gherassimov, șeful Statului Major rus, satelitul lansat recent pe orbită "a mărit semnificativ capacitatea Rusiei de a detecta lansările de rachete balistice".

Briefingul de la Ministerul Apărării rus relevă că aceste detalii intervin a doua zi după ce Congresul american a votat o lege bugetară de 738 miliarde de dolari ce creează, așa cum și-a dorit Donald Trump, o "Forță Spațială", a șasea ramură a forțele armate americane, plasată sub autoritatea US Air Force.

Rusia, care dispune deja din 2015 de o "forță spațială" integrată în forțele sale aeriene și al cărei rol principal este lupta antirachetă, acuză Statele Unite de ani de zile că vor să militarizeze spațiul, una dintre ultimele sfere de cooperare între cele două puteri rivale.

În 2018, Statele Unite, care suspectează la rândul lor Rusia că încearcă să dezvolte arme spațiale, s-au declarat alarmate de "comportamentul foarte anormal" al unui satelit rus. Moscova a denunțat "acuzații nefondate".

Moscova se laudă la rândul său că este în fruntea dezvoltării armelor "invincibile" capabile să depășească scuturile existente, precum rachetele hipersonice Avangard, rachetele intercontinentale Sarmat sau rachetele de croazieră Burevestnik, care ar trebui să aibă o "rază de acțiune nelimitată"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2839 secunde