Proiect de lege pentru despăgubirea persoanelor atacate de animale sălbatice

193
Proiect de lege pentru despăgubirea persoanelor atacate de animale sălbatice - smurd138458722913960773261516199-1537447116.jpg

Articole recomandate

UDMR va propune un proiect de lege ce vizează acordarea de compensații persoanelor atacate de animalele sălbatice, în special de urși, și susține demersurile privind schimbarea de optică în managementul faunei sălbatice, au anunțat joi, într-o conferință de presă susținută la Miercurea Ciuc, senatorul Tanczos Barna și deputatul Korodi Attila.

Senatorul Tanczos Barna a arătat că, în momentul de față, despăgubirile se limitează doar la pagubele produse în agricultură, UDMR încercând să convingă Ministerul Mediului și Parlamentul să fie de acord cu plata despăgubirilor pentru vătămările corporale asupra oamenilor sau eventualele decese produse de atacurile carnivorelor mari, în special în cazul ursului.

"Nu se vorbește nicăieri despre vătămările corporale cauzate de animalele sălbatice. Omul, dacă pentru a-și proteja viața sau pentru a proteja viața celui care este atacat, ucide ursul, comite o faptă penală. Este nereglementată situația deceselor și a despăgubirilor în cazurile respective, similare cu sistemul de asigurări de viață, care sunt practicate peste tot. Deci, în aceste domenii cred că este nevoie de schimbări radicale, pregătim proiect de lege în acest sens, în a legifera modul de compensare a suferinței umane, modul de despăgubiri și de compensări pentru eventualele decese cauzate de atacurile de animale sălbatice. (...) Din păcate, în momentul de față, despăgubirile se limitează la agricultură, dar viața umană este din ce în ce mai des pusă în pericol și este o responsabilitate a statului român de a asigura plăți compensatorii pentru aceste situații neplăcute", a declarat senatorul Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, și la acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de animalele sălbatice în culturile agricole se pleacă de la "un principiu total greșit", susținând că fermierii ar trebui despăgubiți la nivelul pierderii suferite și nu pentru cheltuielile efectuate pe terenul unde s-a constatat paguba.

De asemenea, parlamentarul UDMR a spus că modul în care în ultimii 15-20 ani s-a administrat fondul cinegetic, mai ales în privința ursului, este "un faliment total, un dezastru".

"Este nevoie de o schimbare totală de optică, pe de o parte, în privința managementului ariilor naturale în care trăiește ursul, este nevoie de o schimbare în privința responsabilizării și cointeresării asociaților de vânătoare, în a administra în mod corect aceste arii naturale. Este nevoie de plata acestor servicii efectuate de fondurile de vânătoare în protejarea, supravegherea ariilor, în stabilirea efectivelor, în controlul efectivelor. Aceste lucru este un serviciu public oferit de aceste asociații de vânătoare și, pentru acest lucru, statul român, din fonduri proprii trebuie să plătească", a mai spus Tanczos.

La rândul său, deputatul Korodi Attila a precizat că modificările legislative vor stipula și prefinanțările pe care consiliile județene să le facă pentru acordarea de compensări și pentru plata relocărilor sau extragerii urșilor periculoși, urmând ca Guvernul să le deconteze, ulterior.

"Vor fi decizii care să așeze într-o direcție normală atât acordarea de compensări cât și managementul urșilor", a conchis Korodi Attila.

sursa: romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.875 secunde