Procesul lui Mladic. "Acte de genocid au fost comise și în municipalități"

192
Procesul lui Mladic.

Articole recomandate

Crimele comise în mai multe municipalități din Bosnia în timpul războiului din 1992-1995 au fost acte de genocid, a declarat acuzarea la procesul lui Ratko Mladic, fostul general al sârbilor din Bosnia, în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), transmite AFP.

Supranumit "Măcelarul din Balcani", fostul șef militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic (74 de ani), este acuzat că a procedat la "epurarea etnică" a unei părți a Bosniei pentru a crea un stat sârb pur din punct de vedere etnic.

Până în prezent, doar genocidul de la Srebrenica, pentru care este de asemenea acuzat Ratko Mladic, a fost recunoscut ca atare de TPIY, pe parcursul unui război ce a făcut peste 100.000 de morți și a dus la strămutarea a 2,2 milioane de persoane.

Circa 8.000 de bărbați și adolescenți musulmani din Bosnia au fost masacrați, în iulie 1995, la Srebrenica, de forțele sârbe bosniace.

Biroul procurorului a evocat mai ales "campania de epurare" comisă la Prijedor, la nord de actuala Bosnie-Herțegovina.

"Când peste 1.500 de persoane sunt ucise într-un timp scurt, mii și mii de alte persoane mor de foame" sau sunt închise în tabere de detenție, "când casele lor sunt distruse, moscheile lor transformate în ruine", fără îndoială că astfel de crime au fost comise cu "intenția de a distruge o comunitate și a o opri să se reconstruiască", a subliniat un procuror al TPIY, Alan Tieger. "Și termenul care desemnează crimele comise cu această intenție este genocid", a conchis el.

Șase acuzați au fost găsiți vinovați de masacrul de la Srebrenica, cel mai grav comis în Europa de la Al Doilea Război Mondial. Printre ei, fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, care a făcut apel împotriva condamnării sale, în martie, la 40 de ani de detenție. Cu acel prilej, TPIY a considerat că nu are suficiente dovezi pentru a afirma că genocid a fost comis în alte șapte municipalități din Bosnia.

Procesul lui Ratko Mladic, ultimul al TPIY, intră în ultima săptămână după proceduri începute în 2012, anunță Agerpres.

Ratko Mladic trebuie să răspundă la 11 capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanității și crime de război. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3023 secunde