Mai multe ştiri online:
Ministrul adjunct de Externe rus, Aleksandr Grușko:

"Prin politica sa, NATO readuce Europa la perioada Războiului Rece"

Ştire online publicată Miercuri, 31 Octombrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Alianța Nord-Atlantică, prin politica sa de descurajare a Rusiei, provoacă o cursă a înarmărilor și readuce Europa la perioada Războiului Rece, iar Moscova este obligată să reacționeze, a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Aleksandr Grușko, citat de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti, consultată de Agerpres.

„Ceea ce face NATO pe flancul estic se poate caracteriza ca dezvoltare de potențial militar capabil să-și proiecteze forța asupra Rusiei. Vorbind în termeni militari, vorbim despre unele pregătiri militare. Aceasta este desigur foarte alarmant, pentru că suntem obligați să răspundem în mod politic și militar, prin adoptarea de măsuri tehnico-militare de contracarare”, a afirmat Aleksandr Grușko, fost ambasador al Rusiei la Alianța Nord-Atlantică.

„Această evoluție poate duce nu numai la revenirea la climatul politic și militar din perioada Războiului Rece, dar și la o cursă a înarmărilor”, a avertizat ministrul adjunct de Externe rus.

În opinia sa, NATO nu a reușit să se înscrie în cerințele noii arhitecturi de securitate.

„În general, problema este că NATO se simte confortabil în situația din perioada Războiului Rece și prin acțiunile sale practice de astăzi și construcția militară recreează această atmosferă”, susține Grușko.

În același timp, ministrul adjunct de Externe rus a declarat că, dacă NATO nu va renunța la atitudinea de confruntare, nu se poate vorbi de o revenire la relații normale între Moscova și Alianță.

„La ora actuală, pentru noi este evident că nu poate exista o restabilire a normalității dacă NATO nu renunță la actuala linie spre confruntare”, a insistat Grușko.

Rusia a denunțat în mod repetat intensificarea activității țărilor NATO la granițele sale, asigurând că nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, dar că nu va ignora acțiunile care sunt potențial periculoase pentru interesele sale, notează RIA Novosti.

Relațiile între Rusia și NATO s-au deteriorat după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 și apoi criza s-a aprofundat ca urmare a conflictului din estul prorus al Ucrainei, partea rusă fiind acuzată de sprijinirea rebelilor separatiști care luptă împotriva forțelor guvernamentale ale Kievului. În contextul războiului hibrid declanșat de Federația Rusă, Alianța a decis consolidarea flancului său estic, ceea ce a suscitat reacții adverse din partea Moscovei. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8103 secunde