"Prietenii Coeziunii" cer un acord rapid asupra viitorului buget european

173

Articole recomandate

Reunite la Beja, în Portugalia, 15 țări din Europa de Sud, Centrală și de Est au afirmat sâmbătă, la Summitul Grupului "Prietenii Coeziunii", nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european după Brexit, relatează AFP, conform Agerpres. Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc în acest oraș situat la 180 de kilometri sud de Lisabona.

"Este urgent să se ajungă la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astăzi și-au afișat dorința fermă de a încheia un acord definitiv la 20 februarie", a anunțat premierul portughez Antonio Costa într-o conferință de presă la sfârșitul discuțiilor.

Summitul Grupului 'Prietenii Coeziunii' vine cu trei săptămâni înainte de un summit excepțional convocat de președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a încerca să se decidă bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

Cele 17 țări care s-au reunit în Portugalia se tem ca viitorul acord să nu ducă la importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contribuții Marii Britanii, care a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri. De asemenea prezentă, Croația a preferat să își păstreze neutralitatea în calitate de țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce Italia nu a făcut parte dintre semnatare. Summitul din Portugalia a fost a treia reuniune a Grupului 'Prietenii Coeziunii', după o primă întâlnire la Bratislava în 2018 și o a doua întâlnire la Praga în noiembrie anul trecut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3212 secunde