Președinția finlandeză a Consiliului UE insistă ca accesarea banilor europeni să fie condiționată de statul de drept

113
Președinția finlandeză a Consiliului UE insistă ca accesarea banilor europeni să fie condiționată de statul de drept - consiuliu-1562338268.jpg

Articole recomandate

Premierul finlandez Antti Rinne insistă ca accesarea fondurilor europene trebuie condiționată de respectarea statului de drept, aceasta fiind una dintre temele discuțiilor avute vineri cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Finlanda a preluată președinția Consiliului UE de la România, avertizată în numeroase rânduri de către organismele europene de încălcarea statului de drept.


Guvernul finlandez și membri ai Comisiei Europene s-au întâlnit vineri cu ocazia începerii de către Finlanda a președinției semestriale a Consiliului UE și pentru a discuta agenda acestei președinții preluate de la România, scrie Agerpres, citând agenția dpa. Finlanda a anunțat deja că un obiectiv central al președinției sale va fi promovarea leadership-ului global al UE în combaterea schimbărilor climatice. Printre alte priorități se numără bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 și apărarea ''valorilor europene'' precum statul de drept.


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat optimist față de președinția finlandeză, vorbind despre o caracteristică a Finlandei de a lucra în direcția unui ''obiectiv comun'' și a descris această țară ca fiind una ''pragmatică, realistă, calmă, exact ce ne trebuie în următoarele șase luni''.


Juncker a avut vineri o discuție cu premierul finlandez Antti Rinne, în timp ce alți membri ai Comisiei Europene și miniștri finlandezi au avut discuții în diverse formate, înaintea unei reuniuni comune a executivului comunitar și guvernului finlandez.


Rinne a insistat că unul din subiectele discutate este ''cum să legăm statul de drept de finanțarea'' din bugetul pe termen lung al UE. În programul președinției finlandeze se menționează că vor continua eforturile de ''condiționare a primirii fondurilor europene de respectarea statului de drept''.


Comisia Europeană a anunțat de anul trecut că vrea ca în viitorul buget multianual al UE - care va avea un gol de 12-14 miliarde de euro ca urmare a retragerii Marii Britanii - să condiționeze accesarea fondurilor europene de situația statului de drept.


''Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă'', a menționat Comisia Europenă în propunerile avansate în mai anul trecut privind bugetul multianual, pe care-l dorea să fie finalizat înaintea alegerilor europarlamentare de anul acesta, ceea ce nu s-a reușit.


Oficiali polonezi au sugerat că Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o astfel de condiționare a accesării fondurilor europene. Propunerile Comisiei Europene reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care va fi definitivat în urma negocierilor la care participă instituțiile europene și statele membre, pentru adoptarea formei finale fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor UE.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8775 secunde