Președintele turc, primit de Papa Francisc

168
Președintele turc, primit de Papa Francisc - presedinteleturcprimitdepapafran-1517923095.jpg

Articole recomandate

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit, ieri, de Papa Francisc, în centrul convorbirilor aflându-se Ierusalimul și consecința deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște Orașul Sfânt drept capitală a Israelului, relatează Reuters.

În cadrul audienței, care a durat 50 de minute, cei doi și-au exprimat preocuparea în legătură cu această decizie despre care mulți aliați americani afirmă că ar putea afecta eforturile de pace din Orientul Mijlociu.

Președintele Erdogan a fost adus în Piața Sfântul Petru unde străzile, care sunt de obicei pline de turiști, au fost închise ca urmare a unor măsuri de securitate. Cei doi lideri urmau să discute, de asemenea, situațiile din Siria, Irak, ajutorul umanitar și refugiații.

Vaticanul susține soluția a două state în conflictul israeliano-palestinian, ca ambele părți să convină asupra statului Ierusalimului - unde se află locurile sfinte ale musulmanilor, evreilor și creștinilor - în cadrul procesului de pace.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala unui viitor stat independent, în timp ce Israelul a declarat întregul oraș unit și etern drept capitală a sa.

Președintele Erdogan și Papa Francisc au discutat la telefon după ce Trump a făcut anunțul în decembrie 2017 și au convenit că orice schimbare a statutului Orașului Sfânt ar trebui evitată.

Înainte de a părăsi Turcia cu destinația Vatican, Erdogan a afirmat că SUA s-au izolat singure în problema Ierusalimului.

"În procesul care urmează, haideți și acceptați Ierusalimul drept capitală a Palestinei. Acesta este punctul la care urmează să ajungem. Lucrăm la aceasta", a declarat Erdogan jurnaliștilor la Istanbul.

Erdogan a intrat în conflict cu Papa Francisc, când acesta din urmă a devenit în 2015 primul șef al Bisericii Romano-Catolice care a calificat în mod public drept masacru uciderea în 1915 a 1,5 milioane de armeni, lucru negat mereu de Turcia.

Manifestații anti-Erdogan privind respectarea drepturilor omului și situația kurzilor din Turcia urmează să aibă loc în cursul zilei de astăzi la Roma. Aproximativ 3.500 de forțe de poliție și de securitate au fost mobilizate pentru aceste manifestații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1621 secunde