Soluții pentru ieșirea din impasul politic, din Germania

Președintele Steinmeier a început consultările cu partidele

122
Președintele Steinmeier a început consultările cu partidele - presedintele-1511272462.jpg

Articole recomandate

Germania a început, ieri, consultări vizând ieșirea din criza politică declanșată de eșecul răsunător al cancelarului Angela Merkel de a constitui un nou guvern, într-o țară care se teme cel mai mult de instabilitate, notează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, căruia îi revine, conform legii fundamentale, gestionarea crizei, și-a anunțat intenția de a discuta cu toate partidele susceptibile de a participa la un nou executiv condus de Angela Merkel, condiție care exclude Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă) și Die Linke (stânga radicală).

După o lungă întrevedere avută luni cu Angela Merkel, Steinmeier i-a primit, ieri, pe liderii Verzilor, iar astăzi se va întâlni cu președintele formațiunii din care provine el însuși, Partidul Social-Democrat (SPD), care refuză o nouă coaliție cu Merkel. Va urma la consultări Partidul Liber-Democrat (FDP).

Liberalii sunt cei care au trântit, duminică, poarta negocierilor conduse de Angela Merkel, în tentativa constituirii unei coaliții majoritare din care să mai facă parte conservatorii (CDU și CSU) și Verzii, singura aritmetic posibilă după decizia social-democraților de a rămâne în opoziție.

Obiectivul consultărilor este identificarea unei soluții care să evite întoarcerea la urne, o perspectivă care aruncă Uniunea Europeană, deja slăbită de Brexit, și mai mult în incertitudine. Îngrijorarea este cu atât mai vizibilă cu cât Germania a trăit deja un cutremur politic la alegerile legislative din 24 septembrie, odată cu intrarea răsunătoare a AfD în Bundestag, camera legislativă inferioară.

v v v

Angela Merkel a declarat că preferă mai degrabă organizarea de alegeri legislative anticipate decât să conducă un guvern minoritar, după ce negocierile tripartite între blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzi, în vederea creării unei noi coaliții de guvernământ, au eșuat.

"Din punctul meu de vedere, organizarea de noi alegeri ar fi cea mai bună cale", a declarat Merkel, într-un interviu acordat televiziunii publice ARD. Ea a adăugat că planurile sale nu includ posibilitatea de a fi cancelar într-un guvern minoritar.

Totodată, Angela Merkel a afirmat că este gata să candideze din nou în cazul organizării de alegeri legislative anticipate, în pofida eșecului negocierilor privind formarea unei noi coaliții guvernamentale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4016 secunde