Mai multe ştiri online:
Stop influenței rusă și chineză!

Președintele muntenegrean cere UE să integreze Balcanii Occidentali

Ştire online publicată Vineri, 10 Mai 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Uniunea Europeană trebuie să integreze rapid Balcanii Occidentali în interesul propriului viitor și pentru a proteja regiunea de influența Rusiei și a Chinei, susține președintele muntenegrean Milo Djukanovic, într-un interviu acordat agenției Reuters, consultat de Agerpres. 


Milo Djukanovic, pro-european, este politicianul cu cea mai mare vechime din Muntenegru și a contribuit la aderarea țării la NATO, în 2017. În prezent, el depune eforturi pentru succesul candidaturii muntenegrene la UE, în ciuda opoziției Rusiei. 
Președintele a explicat că mijloacele prin care Rusia încearcă să împiedice extinderea NATO și a Uniunii Europene în Balcani sunt politice, în timp ce China utilizează în acest scop creditele. De aceea, regiunea trebuie să fie „responsabilitatea și interesul strategic al UE”. 


„Dacă UE nu își dă seama de asta, mă tem că viitorul său ar putea fi în pericol”, a avertizat Djukanovic, cu câteva zile înainte de verdictul în procesul presupușilor participanți la o conspirație în vederea unei lovituri de stat împotriva sa, în 2016. 
Reuters menționează că Muntenegru și Serbia sunt candidatele favorite la UE, dintre cele șase state balcanice care doresc să adere la Uniune, însă rezultatul nu are șanse să se concretizeze în viitorul apropiat. Guvernelor de la Podgorica și Belgrad li s-a cerut să elimine mai întâi criminalitatea organizată, corupția și nepotismul și să reducă birocrația, iar elitele politice respective sunt împărțite în pro-europeni și pro-ruși. În ambele țări, au avut loc anul acesta proteste împotriva corupției, clientelismului și abuzurilor în serviciu. În același timp UE, Banca Mondială și alți creditori occidentali reduc finanțarea pentru Balcanii Occidentali, permițând Chinei să suplinească necesarul de credite. 


„Terțe părți, cum ar fi Rusia și China, fac progrese din cauza lipsei de activitate concretă a UE în regiune”, în contextul pierderii interesului pentru extindere și al tensiunilor politice din Europa, arată președintele muntenegrean. 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.6245 secunde