La 80 de ani de la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial

Președintele german le-a cerut iertare polonezilor

Duminică, 01 Septembrie 2019
154
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraș polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și cer iertare", a spus, ieri, Frank-Walter Steinmeier în germană și poloneză, în prezența inclusiv a omologului său polonez. 
Alături de numeroși lideri de stat și de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoțit de președintele polonez Andrzej Duda și de primarul orașului, Pawel Okrasa. 


Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, forțele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat orașul lipsit de apărare și care nu se trezise la viață, care nu avea nicio importanță militară. Au fost uciși circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraș, care avea crucea roșie pe acoperiș. În jur de 75% din centrul orașului Wielun a fost atunci distrus. 


Atacul a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei. 


"Al Doilea Război Mondial a început cu o crimă de război, un act de terorism împotriva populației civile", a spus Duda, în timpul discursului său de la Wielun. "Nu putem uita Al Doilea Război Mondial, chiar dacă martorii lui nu mai sunt... pentru a fi siguri că ceea ce s-a întâmplat la Wielun și mai târziu, în multe alte locuri în Polonia și în alte țări, nu se va mai repeta niciodată", a adăugat Duda. 


XXX 
Polonia trebuie să ceară compensații pentru pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat, ieri dimineață, premierul polonez Mateusz Morawiecki, în orașul Gdansk, cu ocazia festivităților de comemorare a 80 de ani de la izbucnirea războiului. 


"Trebuie să vorbim despre pierderile noastre. Trebuie să cerem adevărul și trebuie să cerem compensații", a spus Morawiecki. 
Pierderile cauzate de Germania în timpul acelui război au fost de câteva ori mai mari decât cele pe care le-a cheltuit Polonia pentru a crea statul după Al Doilea Război Mondial și pentru dezvoltarea acestei țări tinere, a spus Morawiecki. 


Pagina a fost generata in 0.2973 secunde