Președintele Emmanuel Macron, vizită în China

104
Președintele Emmanuel Macron, vizită în China - macroninchina-1515411854.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a început, ieri, o vizită de stat în China printr-o escală la Xian, fostul punct de plecare pe Drumul Mătăsii, manifestându-și astfel sprijinul față de proiectul chinezesc "Noile drumuri ale mătăsii" prin Eurasia, relatează AFP.

Șeful statului francez urmează să viziteze mai multe locuri simbolice ale acestei căi comerciale care a legat timp de secole China de Europa. Această alegere are totul pentru a fi pe placul conducătorilor chinezi, ilustrând uriașul proiect al președintelui Xi Jinping: inițiativa "O centură și un drum", ce prevede o centură terestră prin Asia Centrală și Rusia, precum și un drum maritim spre Africa și Europa prin Oceanul Indian, comentează France Presse. Acest proiect colosal prevede construirea de drumuri, porturi, căi ferate în 65 de țări în valoare de peste 1.000 miliarde de dolari.

În timp ce Franța a fost, până în prezent, prudentă față de acest proiect pe care o parte dintre europeni îl consideră periculos de expansionist, Emmanuel Macron i-a adus luni un sprijin entuziast: potrivit lui, Europa trebuie să participe pe deplin la acesta.

"Această inițiativă este foarte importantă. Sunt convins că ea poate juca un rol major în structura spațiului euroasiatic și că ea reprezintă o reală oportunitate", a afirmat Emmanuel Macron într-un interviu acordat site-ului China.org.

"Cred că este foarte important ca Europa și China să-și întărească colaborarea cu privire la această inițiativă. Franța este pregătită să joace un rol de motor. Noi trebuie să identificăm proiecte concrete pe care să le desfășurăm împreună în Europa, în Asia și în terțe țări", a pledat el.

Macron a invitat să se lucreze la acest proiect în cadrul unui parteneriat echilibrat unde regulile de finanțare corespund standardelor noastre și celor pe care noi le căutăm împreună. El sugerează de asemenea să se facă un proiect al drumurilor ecologice ale mătăsii, în condițiile în care europenii sunt îngrijorați de o deversare de surplusuri productive chinezești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4028 secunde